De la alțiiHrana pe secțiuniÎn spatele eticheteiInteligență culinarăSpecial

Restaurantele newyorkeze, obligate să afişeze cantitatea de sare din mâncare

Simbolul unei mici solnițe de sare într-un triunghi negru a devenit metoda de avertizare cu privire la conținutul de sare ridicat al anumitor feluri de mâncare din meniurile restaurantelor din New York, primul oraș american care a făcut acest pas în cadrul unei campanii de prevenire a bolilor coronariene.

Avertizări cu privire la conținutul de sare al mâncării din meniurile restaurantelor

Astfel, orice fel de mâncare din meniu care conține mai mult de 2.300 miligrame de sare, cantitatea maximă de sare recomandată pentru consumul zilnic de nutriționiști (aproximativ o linguriță de sare), trebuie să fie însoțit de această avertizare.

Măsura, care a fost aprobată în unanimitate de New York City Board of Health în luna septembrie, se aplică doar în cazul lanțurilor de restaurante care dispun de cel puțin 15 locații comerciale pe teritoriul Statelor Unite și standurilor de gustări amenajate în incinta arenelor sportive și a cinematografelor.

Noile avertizări tipărite pot deschide ochii clienților unor lanțuri fast-food precum Chipotle sau Subway, care sunt percepute drept “mai sănătoase”.

Newyorkezii consumă peste 3200 mg de sare pe zi

Maladiile cardiovasculare reprezintă principala cauză a mortalității premature în New York, cu aproape 17.000 de decese în cursul anului 2013, iar medicii și nutriționiștii au avertizat în repetate rânduri cu privire la existența unei corelații între consumul ridicat de sare și hipertensiunea arterială.

Un studiu realizat în 2010 ajungea la concluzia că, în medie, un newyorkez consumă mai mult de 3.200 mg. de sare pe zi, cu niveluri mai ridicate de consum în rândul hispanicilor și afroamericanilor.