Horeca

Restaurantele se vor putea redeschide în înterior în cel mult o săptămână

Cel mai probabil, restaurantele se vor deschide săptămâna viitoare, au anunțat reprezentanții industriei Horeca, joi, după discuția avută la Guvern cu premierul Ludovic Orban.

Președintele HORA, Daniel Mischie, a precizat că s-a discutat un set de norme de aplicare, care va fi clarificat în week-end de o comisie formată din autorități, ANSVSA și patronate. Normele pentru această nouă etapă de relaxare includ respectarea distanţei de doi metri între mese, un număr redus de persoane la mese, purtarea de măști de către personal.

Deasemenea, este luată în considerare și o nouă etapă relaxare a măsurilor de siguranță prevăzute pentru terase și anume: creșerea numarului de persoane care pot sta la o masă chiar dacă nu sunt membre ale aceleiași familii, creșterea numărului de persoane care pot participa la anumite evenimente, o anumită conduită a personalului legată de purtatul măștilor și al mănușilor.

Printre alte măsuri, patronatele au cerut şi creşterea numărului de participanţi la evenimente, de la 20 la 50 – la cele organizate în interior şi de la 50 la 100 – la evenimentele organizate afară.

Potrivit premierului Ludovic Orban, scopul acestui demers comun este ca împreună, autorităţi şi sectorul Horeca, să lucreze “pentru siguranţa clienţilor şi pentru a le oferi încredere că atunci când restaurantele îşi vor relua activitatea serviciile vor fi oferite în condiţii de protecţie şi nu va exista riscul îmbolnăvirilor”.