-AutenticHorecaÎn bucătărie

200 de bucătari din lume susțin Food for Change 2020 cu ingrediente locale. Hamsiile – vedete în restaurantul L’Atelier – Hotel Epoque, București

Relais & Chateaux în parteneriat cu Slow Food International, organizație care promovează alimentația naturală, sănătoasă și echitabilă, desfașoară, între 1 și 4 octombrie, programul Food for Change. L’Atelier Relais & Chateaux, restaurantul hotelului Epoque, se alătură programului. Chef Bogdan Alexandrescu introduce în meniu, pe perioada festivalului, un fel special creat pe baza unui ingredient local, sezonier și imperativ de protejat, care devine vedeta meniului și promovează biodiversitatea. Ei bine, este vorba despre hamsii, iar preparatul final se numește Salată de icre afumate & anșoa crocant de Marea Neagră cu  mujdei de leuștean, va fi disponibil în restaurant atât la prânz, cât și la cină. (Legumele sunt organice și provin de la Grădina Corbilor)

200 de bucătari Relais & Chateaux din peste 50 de țări susțin Food for Change în 2020, fiecare alegând un ingredient local, sezonier si imperativ de protejat care devine vedeta unuia sau a mai multor feluri unice, explorându-i astfel potentialul și explicând rolul important al alegerii ingredientelor care promovează biodiversitatea.

“În timp ce pandemia de coronavirus a devastat industria ospitalității și a schimbat întreaga lume, experții continua să tragă un semnal de alarmă asupra problemelor de mediu, care consituie o amenințare și mai grava. Schimbarile climatice și pierderea biodiversității se accelerează într-un ritm fără precedent și este imperativ să se ia masuri imediate. Pe măsură ce lumea s-a schimbat în ultimele opt luni, a avut loc fenomenul întoarcerii către o viata mai ecologică – atât ca exod în natură, cât și printr-o dietă mai sănătoasă. În timp ce această criza globală a sănătății determină și schimbări în bine în acest sens, este important să ne asigurăm că aceste tendinte sunt menținute ca o reală repoziționare către un ritm de viață mai tihnit, integrând în mod firesc slow food și slow travel”, se arată într-un comunicat de presă L’Atelier Relais & Chateaux, remis FOOD-RETAIL.RO.

Atunci când gătesc produse locale si de sezon (<50km / 30mi), când prioritizează soiurile tradiționale sau când elimină din meniuri carnea provenită din producția industrială, bucătarii contribuie la reducerea semnificativă a amprentei de carbon a fiecărei farfurii servite și susțin fermierii ce cresc rasele de animale sau soiurile de legume de tradiție.

Bucătarii Relais & Chateaux au misiunea de a proteja și promova bogația și diversitatea bucătăriei și tradițiilor de ospitalitate din lume. Prin Food for Change, Relais & Chateaux speră să inspire oamenii să fie mai atenți la sistemul alimentar, responsabil pentru 30% din emisiile de gaze cu efect de seră.

„Mai mult ca oricand, Relais & Chateaux este o mișcare dedicată apărării biodiversității și a mediului. Hrana noastră de zi cu zi se regăsește astăzi în centrul unei mișcări de redefinire a sistemelor politice, economice și sociale, astfel că avem un cuvant important de spus în sanatate și cultură. Relais & Chateaux lucrează în parteneriat cu ONG-uri precum Slow Food pentru a susține această misiune și pentru a-i ajuta pe membrii noștri să contribuie și să facă diferența” , spune președintele Relais & Chateaux, Philippe Gombert.

Olivier Roellinger, vicepreședinte Relais & Chateaux adaugă: „Bucătarii au un rol important in promovarea bunelor practici alimentare alegând surse de aprovizionare locale și produse de sezon, punând accent pe practicile “zero deșeuri” și prioritizând soiurile tradiționale și moștenirea culinară”.

“Adevarata putere a mâncarii consta în faptul că aduce oamenii împreună, în același timp, creând contextul unui dialog mai amplu despre dreptate socială, sistemele agricole și viitorul planetei noastre. Bucătarii Relais & Chateaux pregătesc călătorii memorabile, delicioase, dar creațiile lor reprezintă și o formă de educatie și de activism”, se mai arată în același comunicat.