În bucătărie

Rețetă pentru drob de miel

Pentru această rețetă aveți nevoie de ficat, plămâni, splină și rinichii de la un miel de 6-8 kilograme (gata tăiat), 150 gr ceapă, 100gr franzelă, 50-80 ml untdelemn, 100 ml smântână (se poate și fără), 3-4 ouă, sare, piper, ienibahar, mărar, pătrunjel, trahon.

Măruntaiele de miel se controlează cu atenție să nu aibă fire de păr, spălându-se repede la un jet de apă (fără să se țină în apă rece). Ceapă tăiată mărunt se taie se călește un minut, în 5-6 linguri de untdelemn, apoi se adaugă plămânii tăiați în bucăți mici, rinichi tăiați în jumătate, în lungime apoi crestați în 2-3 locuri și bine spălați (ca să intre apa prin canale), o linguriță cu vârf de sare, câte un vârf de linguriță din fiecare condiment măcinat, lăsând să se prăjească la foc mic acoperite, până când scade apa ce o lasă. Reci se trec prin mașina de tocat împreună cu ficatul crud și frunzele muiate în apă rece timp și bine stoarse. La tocătură se adaugă smântână, ouă întregi (crude), câteva frunze de ceapă tăiate în felii subțiri, câte o lingură de verdeață preferat tăiată mărunt, sau din toate după gust. Se amestecă bine.

Într-un vas termorezistent (cratiță de circa 2 ½ litri sau tavă smălțuită mai mică) se întinde prapurul de miel (care a fost ținut în apă să nu se usuce), se așează în el compoziția într-un strat de 3-4 cm grosime, apoi se aduc marginile acestuia peste tocătură, ca să o acopere și să nu se usuce.

Dacă nu este suficient pentru a acoperi umplutura, prapurul se poate completa cu o foaie de aluat simplu, făcut din făină, apă și puțină grăsime, mai vârtos ca să se întindă în foaie de ½ cm și să se așeze peste tocătură. De asemenea, este indicat ”Aluatul cu brânză de vaci” întins în foaie de 4-5 mm cu care se tapetează forma (fără prapur) la bază și la margini, se răstoarnă compoziția peste aluat, se nivelează și se acoperă compoziția cu altă foaie de aluat.

Forma se introduce în cuptor bine încins, unde se lasă 20 de minute până când se rumenește puțin aluatul, apoi focul se reduce și se mai tine la cuptor pentru încă 20 de minute, ca drobul să se coacă bine. Aluatul va fi foarte fraged și drobul nu va avea gust de seu, ca atunci când se coace în prapur. Compoziția se poate coace și direct într-un vas termorezistent, unsă bine cu margarină solidă (după ce s-a așezat pe fundul vasului o foaie de hârtie albă) și tapetată cu pesmet, însă acoperită cu o foaie subțire de aluat simplu, ca să nu se usuce. Drobul se lasă să se răcească în vasul în care a fost copt și se servește rece, tăiat în bucăți, împreună cu ceapă verde, ridichii etc, ca aperitiv.

Pentru cei care nu tolerează carnea și organele de miel, drobul se poate pregăti la fel din măruntaie de purcel de lapte.

Aluat cu brânză de vaci

Ingrediente

  • 250 g făină
  • 250 g unt (margarină, untură de porc)
  • 250 g brânză de vaci

Preparare Brânza de vaci se freacă bine pe marginea vasului cu dosul furculiței, ca să se omogenizeze sau se trece prin sită inoxidabilă; după aceea se aduagă grăsimea moale ținută în bucătărie, mai aproape de sursa de căldură, o linguriță cu vârf de sare (10 grame), se amestecă bine, apoi se frământă făina, 5-6 minute pentru ca aluatul să devină mai vârtos.

Brânza de vaci va acționa ca o drojdie, rezultând bioxid de carbon, gaz care se dilată în timpul coacerii și face aluatul să crească, frăgezindu-l. Aluatul frământat se ține la frigider sau într-un loc răcoros, de seara până dimineața (chiar și ami multe zile, dar ținut învelit în pungă de nailon să nu se usuce). Dacă aluatul frământat se ține în bucătărie, la la căldură, acest proces de fermentare se produse mai rapid (3-4 ore); de aceea, trebuie pregătit imediat, când se observă că începe să-și mărească volumul.