Rețete cu PEȘTE la cină. Cori Grămescu recomandă somonul în zilele cu Dezlegare la pește
REȚETE CU PEȘTE PENTRU CINĂ! În perioada postului, alimentele de origine animală sunt interzise, iar peștele face parte din ele. Dar astăzi este Dezlegare la pește așa că putem găti peștele cum vrem și să îl alăturăm legumelor, orezului sau pastelor. Echipa SUPER-HRANA.RO vine cu câteva propuneri rețete pentru cină cu pește și dacă țineți post, și dacă nu.
Cod la cuptor cu cartofi
Pentru acest preparat aveţi nevoie de două fileuri de cod, o ceapă, trei căţei de usturoi, patru sau cinci cartofi, o roşie tăiată rondele, ulei de măsline, sare şi piper după gust şi pătrunjel verde.
Ungeţi tava cu ulei de măsline şi adăugaţi ceapa tăiată rondele, aşezaţi fileul de cod şi separat preparaţi un mujdei din căţeii de usturoi, o lingură de ulei de măsline, apă şi sare şi îl turnaţi peste peşte. După ce aţi aşezat compoziţia în tavă, puneţi peste cartofii tăiaţi rondele, dar şi pătrunjelul tocat mărunt. Puteţi pune şi roşia tăiată rondele peste cartofi şi acoperiţi tava. Puneţi la cuptor la foc mediu timp de 20 minute, după acest timp descoperiţi tava şi mai lăsaţi la cuptor până se rumenesc cartofii.
Macrou a la grec
Puteţi folosi un kilogram de macrou, 200 ml de suc de roşii, 50 ml ulei, o lămâie, şase căţei de usturoi, foi de dafin, sare şi piper, cimbru sau pătrunjel.
Puneţi peştele într-un vas care să se potrivească la cuptor, stropiţi-l cu lămâie şi condimentaţi-l, iar apoi puneţi la frigider acoperit cu folie alimentară, timp de 30 de minute. Amestecaţi sucul de roşii cu uleiul şi cimbrul, iar acest sos îl turnaţi peste peştele scos de la frigider, adăugaţi sare şi piper şi puneţi la cuptor pentru 40-50 de minute. Se poate servi cu lămâie sau cu garnitură de legume fierte sau la aburi.
Somon la cuptor cu piure de morcovi şi hrean
Aveţi nevoie de patru fileuri de somon, un kilogram de morcovi fierți, curăţaţi şi zdrobiţi, patru linguri de ulei de măsline, patru linguri de hrean alături de sare şi piper.
Faceţi un piure din morcovii fierţi, alături hrean, ulei de măsline, sare şi piper. Dacă nu țineți post, în loc de ulei de măsline, puteți folosi unt. Împărţiţi compoziţia în mod echitabil şi puneţi peste fileurile de somon. Coaceţi timp de 15-20 de minute, imediat cum vedeţi că peştele este gata. Îl puteţi servi cu garnitură de spanac sotat.
Cori Grămescu recomandă somonul!
„Somonul este o sursă ideală de acizi graşi Omega-3 şi Omega-6, iar consumul lui proaspăt sau marinat, aduce un aport de sănătate organismului, are un rol benefic în gestionarea nivelurilor de lipide din sânge. Are un aport proteic, fiind o sursă bună de proteine animală care se digeră uşor. Cel mai indicat ar fi să îl consumăm la cuptor la temperatură mică sau poşat. Prin prepararea lentă la o temperatură moderată există avantajul că păstrăm cât mai puţin alterate beneficiile nutriţionale ale acizilor graşi esenţiali”, a declarat pentru SUPER-HRANA.RO Cori Grămescu.
Doradă la cuptor
Aveţi nevoie de 900 de gr de doradă, un usturoi, câteva fire de rozmarin, ulei de măsline şi doi cartofi. Curăţaţi peştele, îl spălaţi şi îl asezonaţi cu sare şi piper după gust, iar cavitatea peştelui o umpleţi cu usturoiul zdrobit şi firele de rozmarin. Curăţaţi cartofii şi îi tăiaţi în felii subţiri precum cele de chipsuri pe care le prăjiţi şi le asezaţi ca un aşternut, unul câte unul. Se aşază peştele peste stratul de cartofi alături de sare şi piper urmând să fie învelit de restul cartofilor. Se introduce la cuptor la 200 de grade pentru 18-20 de minute.
Citește și Tot ce NU știai despre somon
Text: Camelia Diaconu