Ce și cum cumpărămEMISIUNE RTVÎn spatele eticheteiLa dietăSpecialVideo

Salata: cum o transformăm dintr-o garnitură într-o masă completă

Noi, românii, consumăm în general mai multă carne decât salate, tocmai de aceea nutriționiștii încearcă să ne schimbe acest obicei alimentar nesănătos – acela că salata nu poate constitui un fel principal complet!

Mitul salatei doar ca garnitură poate fi demontat ușor de conținutul nutritiv bogat al acestui aliment care este o excelentă sursă de vitaminele A, C, B1, B2, K, E și minerale, precum potasiu, fier, cupru, fosfor și molibden. Tocmai de aceea cu puțină imaginație și inspirație în bucătărie, dar și alegând ingredientele potrivite putem transforma o banală salată într-un veritabil fel de mâncare sănătos, sățios și gustos.

Mai multă salată și mai puțină carne

5677_1659652050918486_7425190826599964014_nNutriționistul Cristian Mărgărit recomandă tuturor românilor ca atunci când se așează la masă să aibă grijă la proporții. În general carnea trebuie asociată cu o salată, iar cantitățile consumate trebuie să fie invers proporționale: mai multă salată și mai puțină carne.

”Salata poate fi o masă completă, mai ales că oamenii consumă la noi foarte multă carne, pâine și orez alb. Salatele ar trebui să fie o prezență mult mai consistentă în dieta noastră. Salata poate fi un fel principal de sine stătător în alimentația noastră, iar atunci când o folosim pe post de garnitură, proporția ar trebui să fie exact invers decât obișnuim acum. Friptura ar trebui să fie mică și salata ar trebui să fie mare”, a declarat pentru Super-Hrana Cristian Mărgărit, specialist în nutriție.

Salatele pot fi combinate de la ton, porumb, brânză de capră și până la semințe de cânepă

Există un sortiment destul de larg de alimente cu ajutorul cărora poți transforma câteva frunze de salată într-un preparat cu totul deosebit. Totul este să ai puțină imaginație!

”Sunt un mâncător de salată – de mic copil mi-a plăcut salata, îmi aduc aminte și acum de lăptucile bunicii pe care le rupeam direct din grădină. În viața modernă îmi este mai greu să-mi cultiv singur salatele, să le spăl sau să le tai și folosesc de câțiva ani de când au apărut și la noi, salatele la pungă, gata ambalate și spălate pe care le iau din frigider, din supermarket. Există numeroase variante în care poți combina salatele. Rețetele sunt infinite, mie personal îmi place să fac un dressing simplu din ulei de măsline și oțet balsamic sau puțină zeamă de lămâie. De aici mă pot juca, de la conservă de ton, porumb, brânză de capră, iar dacă vreau o salată vegetariană am semințele de cânepă, am fasolea”, recomandă nutriționistul.

Fără carne în salată

Cristian Mărgărit nu recomandă introducerea în salate a bucăților de carne din cauza faptului că o bucată generoasă de friptură se digeră mult mai ușor lângă un castron de salată.

”Dacă aleg să mănânc și carne, prefer ca această să o consum separat, adică nu o adaug în salată. Consider că este mai bine pentru digestie să consumi separat carnea și pe urmă salata. În schimb dacă alegem un ou la salată, acesta poate fi pus în interior. De asemenea, brânzeturilor pot fi puse în salată, chiar puțin încălzite. De exemplu, frunzele verzi de spanac merg încălzite puțin cu brânză, asta poate fi o variantă de salată extrem de bună”, a mai spus specialistul în nutriție.

salata eisberg

Salatele ambalate sunt 100% sigure pentru consum

De-a lungul timpului în jurul salatelor ambalate în pungi de plastic s-au iscat foarte multe controverse, unele dintre ele fără nici o fundamentare. În realitate, salatele la pungă nu conțin microbi și sunt 100% sigure pentru consum tocmai pentru că fabrica producătoare acordă o atenție deosebită procesului de spălare și tăiere a salatelor gata ambalate.

”Am încredere mult mai mare în salata ambalată la pungă, mai ales că am vizitat și fabrica Eisberg din România. Am văzut condițiile în care sunt aduse, m-am interesat și cum sunt cultivate aceste salate care sunt testate foarte mult, abia apoi ambalate și puse pe piață. Vorbim despre salate extrem de sigure și în ciuda tuturor controverselor, aceste salate ambalate nu conțin microbi. Toate salatele din fabrica pe care am vizitat-o eu și cele care se găsesc ambalate în supermarket-uri au o probă B, deci se păstrează salate din fiecare lot care sunt testate și la sfârșitul perioadei de valabilitate. Adică nu este testată doar la început, înainte să fie ambalată, ci este testată și la sfârșit, ceea ce mie îmi certifică faptul că mănânc un aliment extrem de curat și de sigur”, a explicat Cristian Mărgărit.

Salata ambalată nu este spălată cu apă cu clor

O altă controversă iscată în jurul salatei ambalate este aceea că aceasta ar fi spălată cu apă cu clor. Nimic mai fals susține nutriționistul, care a avut ocazia să facă o vizită la fabrica de salate Eisberg din România, unde a văzut cu ce tip de apă se spală salatele ce mai apoi sunt ambalate.

”Cel puțin la fabrica pe care am vizitat-o eu, apa pe care o folosesc este o apă cu 1PPM, o apă cu o parte la un miliard clor, ceea ce este minumum acceptat de lege, pentru o dezinfectare cu clor îți trebuie mult mai mult. În fabrică este extraordinar de curat, e farmacie și din acest punct de vedere faptul că salata este tăiată scutește foarte mult timp. Prospețimea salatei este asigurată atât prin lanțul de frig, pentru că sunt ținute la rece și apoi prin acea atmosferă protectoare în care sunt ambalate. Avem mai multe șanse să mâncăm o salată proaspătă așa cum este cea ambalată la pungă, decât o salată pe care o luăm de la piață. Asta se poate vede numai prin cantitatea de frunze ofilite pe care le aruncăm de la salata luată de la piață”, a declarat pentru Super-Hrana Cristian Mărgărit, specialist în nutriție.