În bucătărieLa dietăVegetarian și vegan

Salate care ne țin de foame: Ce ingredientele pot transforma salata într-o masă completă de post

Suntem în Postul Crăciunului și din cauza faptului că nu beneficiem de proteină animală în această perioadă, este recomandat să mâncăm cât mai multe salate, fructe și legume proaspete, pentru a ne ajuta sistemul imunitar să lupte împotriva diverselor afecțiuni specifice sezonului rece.

Una dintre întrebările pe care ni le punem atunci când facem o salată de post este ce putem adăuga suplimentar astfel încât să o îmbogățim din punct de vedere nutritiv și al gustului. Pentru un răspuns pertinent și la obiect, Super-Hrana.ro a stat de vorbă cu nutriționistul Cristian Mărgărit care ne-a oferit câteva variante inedite pentru a completa gustul salatelor din perioada postului.

Salatele la pungă sunt cultivate la fel ca cele din piață

De foarte mult timp s-a născut o controversă în jurul salatelor gata ambalate de pe rafturile magazinelor, însă nutriționiști ne spun că și aceste salate sunt cultivate după aceeași tehnologie ca cele pe care le găsiți în piețe.

”Mulți oameni își pun problema dacă nu cumva din piață salata este mai gustoasă sau mai sănătoasă. Răspunsul meu este că atât salata pe care o cumpărăm de la piață, cât și salatele la pungă sunt cultivate la fel. Eu am mare încredere în produsele ambalate, care vin de pe o linie de producție foarte bine pusă la punct. Am încredere într-un produs standardizat”, a declarat pentru Super-Hrana.ro Cristian Mărgărit.

Salată cu porumb sau quinoa

Frunzele de salată ne oferă fibre, apă, antioxidanți și un procent destul de mic de proteină.

”Dacă mănânci jumătate de kilogram de salată pe zi ai un aport proteic bun. Fiind în post, desigur că trebuie să ne orientăm spre alte surse de proteine. Ne putem gândi la porumb, sau la quinoa care au undeva la 10-12% proteină. Recomand porumbul pentru că nu conține gluten, iar carbohidrații din porumb (amidon – n.r.) au o asimilare lentă, deci îți vor da energie pe durata întregii zile. Aș folosi o astfel de cereală undeva în mijlocul zilei. Clasica mămăligă rece poate fi folosită oricând și în salate”, ne-a spus specialistul în nutriție despre îmbogățirea salatei de post cu porumb și quinoa.

Leguminoasele da, soia nu

Nutriționistul Mărgărit recomandă și introducerea în salată a leguminoaselor, sub rezerva că nu recomandă soia.

”Dacă mergem mai sus, către alimente mult mai bogate în proteină, avem leguminoasele, foarte bune în post și mai ales în sezonul rece. În această categorie intră fasolea, mazărea, lintea, năutul. Toate aceste leguminoase pot fi puse într-o salată și o pot îmbogăți din punct de vedere nutritiv. Unii merg și către soia sau tofu, însă personal, eu le evit, pentru că aceste produse conțin acei estrogeni care împiedică formarea hormonului tiroidian”, ne-a explicat specialistul în nutriție.

IMG_4983Alte variante: nucile, alunele și semințele

Alte surse importante din punct de vedere nutrițional sunt nucile, alunele și semințele, ce pot fi adăugate în salata de post.

”Dacă vorbim despre nucile românești, cel mai bine este să le cumpărăm în coajă, pentru că reprezintă modalitatea ideală de a le păstra. Ținute în coajă, nu oxidează, și le putem sparge atunci când avem nevoie de ele. Nucile românești au un raport foarte bun calitate-preț, au și un raport bun de Omega-3, Omega-6 și o valoare nutritivă bună”, a adăugat Cristian Mărgărit.
O altă sursă de grăsimi sănătoase poate fi și avocado, cu precizarea că nu conține deloc proteine.

Îmbogățim gustul cu lămâie, ulei, sare și oțet

Pentru a îmbogăți gustul salatelor se poate adăuga lămâie – sucul ei, mai exact, ulei presat la rece, sare și chiar oțet.

otet de mere”Eu consum oțet despre care precizez că există niște studii, realizate acum ceva timp, chiar în România, despre cum o linguriță de oțet, de bună calitate, ajută extraordinar de mult organismul în procesarea glucozei. Cei care au diabet sau predispoziție către această afecțiune este bine să consume o linguriță de oțet de bună calitate în fiecare zi. În ceea ce privește adaosul de sare, trebuie să avem grijă, pentru că fiind iarnă nu mai eliminăm excesul de sare prin transpirație. Totuși, omul are nevoie de sare, însă subliniez că excesul este dăunător, la fel cum și deficitul de sare din organism ne face rău. S-a constatat, recent, că un consum scăzut de sare, sub 2 grame pe zi, poate genera probleme cardiovasculare, așa că nu ar trebui să renunțăm la acest condiment decât dacă avem indicație medicală în acest sens”, a declarat pentru Super-Hrana.ro Cristian Mărgărit.