-Ce și cum cumpărăm

Scandalul somonului cu Listeria. După comunicatul ANSVSA, un producător aduce acuze grave

Autoritatea Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunţat zilele trecute că a retras de la vânzare mai multe tipuri de file de somon afumat contaminat cu bacteria Listeria, unele dintre acestea produse de marca Ocean Fish. Producătorul de pește reacționează însă și acuză ANSVSA-ul de acțiuni incomplete și eronate.

“S-a luat decizia închiderii liniei de producţie pentru file somon afumat de la cei doi producători şi de asemenea sechestrarea, urmând a fi distruse 134 de kg în depozitele celor doi producători. De asemenea, s-au dat şi amenzi în valoare de 42 de mii de lei”, a anunțat ieri purtătorul de cuvânt al ANSVSA, Rareș Hăbeanu.

Prin urmare, şi lanţurile de magazine unde au ajuns produse din loturile contaminate, Kaufland, Carrefour şi Auchan, au anunţat retragerea lor de la raft. Este vorba despre mai multe tipuri de somon afumat file ambalat, inclusiv unul dedicat copiilor, produse în ianuarie şi februarie.

Producătorul Ocean Fish acuză însă Autoritatea Sanitar-Veterinară că ar fi afectat imaginea și credibilitatea companiei în ochioi consumatorilor.

“Fenomenul Listeria M. a declanșat acțiuni în lanț ale autorităților sanitar-veterinare, dornice de a se pronunța și în cazul produselor fabricate de către unitatea Ocean Fish. Însă acțiunile și verdictul acestora sunt incomplete și eronate”, se arată într-un comunicat de presă al Ocean Fish remis Super-Hrana.ro. 

Reprezentanții companiei Ocean Fish mai spun că au solicitat ANSVSA-ului să pună la dispoziție buletinele de analize prin care să informeze care este cantitatea/numărul de UFC/gram (unități formatoare de colonii) conținute de aceste produse reclamate ca având Listeria detectată, însă cererea lor nu a fost luată în considerare de către autorități.

“Din păcate ni s-a răspuns că nu intră în obligația acestora să ne comunice acest aspect și că nu dețin astfel de laboratoare”, se mai arată în comunicatul de presă trimis de companie.