Afaceri mari și miciSpecial

Singura fermă de midii din România a vândut anul acesta peste 20 de tone de scoici. Află de unde poţi cumpăra delicioasele midii

În România există o singură fermă de midii, la Agigea. Delicioasele scoici se găsesc de vânzare în două lanţuri de hypermarketuri şi în câteva restaurante de pe Litoral, la un preţ de aproximativ 2 euro pentru un kilogram. Cele mai importante detalii: midiile sunt româneşti şi mereu proaspete.

Mirel Crivăț a pus pe picioare o afacere disponibilă românilor dintotdeauna, o fermă de midii, înființată la Agigea. Scoicile, care pot fi consumate atât gătite cât și crude cresc de când lumea în apele Mării Negre, dar cu toate acestea, ferma de midii și restaurantul bulgarilor din Dalboka este cel mai cunoscut reper din regiune.

Midiile româneşti în momentul recoltării
Midiile româneşti în momentul recoltării

 

Bulgarii au un marketing mai eficient

De altfel acesta este și secretul lor. În afara distribuției către diferiți clienți, bulgarii au aplicat un marketing eficient deschizând și un banal restaurant la malul mării alimentat cu midii, din fermă. Astfel, prospețimea preparatelor a câștigat inimile gurmanzilor din zonă și nu numai.

Fondată în 1993, compania care administrează ferma și restaurantul a pus la dispoziția conaționalilor noștri meniuri și chiar un site în limba română. Prețurile preparatelor din midii variiază între 10 și 20 de lei pentru o porție, iar pentru specialități din pește se ajunge și la prețuri de 70 sau 80 de lei.

În România, midiile pot fi cumpărate din supermarketuri sau din restaurantele de la malul mării. Condiția de bază în consumul scoicilor este ca acestea să fie cât mai proaspete, așa că zona Litoralului rămâne cel mai indicat loc.

La mare, midiile provin fie din capturi ocazionale ale pescarilor, dar nu sunt sortate și poti fi bătrâne sau pline cu nisip, sau din singura fermă de profil, din Agigea.

Midiile de la Agigea, de vânzare în Bucureşti şi Constanţa

Mirel Crivăț furnizează midii proaspete în București și Constanța, mai exact în hypermarketurile Selgros și în Auchan, în cazul Capitalei, în cel din Drumul Taberei.

Midii gătite
Midii gătite

 

Prețul, în funcție de magazin variază în jurul sumei de opt lei pentru un kilogram de midii, adică maxim 2 euro. Restaurantele de pe Litoral care servesc scoicile culese din ferma sa se alimentează tot din aceste hypermarketuri. Mai exact, Nikos și Pescăria lui Matei, din județul Constanța.

Firma românească, fondată tot în 1993

Mirel Crivăţ
Mirel Crivăţ

„Firma am înființat-o în 1993. Am beneficiat de o serie de fonduri în 2000, dar insuficiente pentru a definitiva activitatea. Abia în urmă cu patru ani, după ce am găsit asociați italieni am reușit să vând midii. Lipseau ute utilaje, majoritatea inexistente în România. Costa foarte mult să le cumpăr din străinătate, dar până la urmă am reușit să obțin banii necesari și acum folosim utilajele potrivite”, a declarat pentru Super-Hrana.ro, Mirel Crivăț.

Ferma „Maricultura ” este amplasată la patru kilometri de țărm, în Agigea. La suprafața apei pot fi observate doar câteva balize și flotoare de care sunt suspendate saule lungi de 200 de metri.

Pe aceste saule sunt montați colectorii, adică săculeți, ca niște dresuri, în care este depus puietul, care se dezvoltă. Recoltarea se face zilnic, dacă marea permite acest lucru, dar midiile ajung la maturitate într-un an și jumătate.

Midiile româneşti, prelucrate direct pe mare

Pentru a asigura prospețimea preparatelor, angajații lui Mirel Crivăț le prelucrează direct pe mare, în ambarcațiunile folosite pentru cules și transport.

Midiile sunt prelucrate pe mare imediat după recoltare
Midiile sunt prelucrate pe mare imediat după recoltare

 

„Transportul la București durează aproximativ patru ore și îl asigurăm tot noi, în condiții speciale. Într-o piață normală, susținută de autorități dar și de o cultură națională, producătorul nu trebuie decât să aducă captura sau recolta în port, la cheu. De acolo ar trebui să se alimenteze intermediarii. Pe piața noastră există midii importate, aduse congelate. Este o mare greșeală și cine a gustat din midiile produse de noi și cele din import poate să facă diferența. Apa dulce provenită de la gheață le afectează și dacă sunt depozitate în pungi de plastic fără găuri se vor sufoca”, a ai explicat Mirel Crivăț.

Investiţia totală, aproape 400.000 de euro

Din 1993 până în prezent, Mirel Crivăț a investit aproximativ 300-400 de mii de euro. Investiția încă nu a amortizat-o, dar e fericit că românii au prins gustul midiilor și ușor dar sigur încep să se orienteze spre produsele autohtone.

„Cu bulgarii din Dalboka nu pot să concurez. Ei au afacerea lor, la alt nivel, îi privește ce fac. Dar mie îmi pare bine că românii au realizat că această resursă există și la noi și că se pot bucura de gustul bun al midiilor, la prețuri mult mai accesibile. În urmă cu trei ani am vândut 8 tone, acum doi ani 16 tone, anul trecut 20 de tone, iar anul acesta depășim 20 de tone”, a încheiat Mirel Crivăț.

Sursa foto: magazin-nautic.ro, sirenseasa.com

Citeşte şi:

Românii mănâncă midii în Bulgaria, dar delicioasele scoici cresc și în apele românești ale Mării Negre

Cele mai proaspete fructe de mare sau cel mai proaspăt pește. Ghid de recunoaștere!

 

Comentariile sunt închise.