În bucătărie

Sirop din flori de salcâm: rețetă, păstrare, beneficii

Siropul de salcâm este extrem de căutat și de apreciat. Băutura naturală, fără conservați, este parfumată și sănătoasă, iar rețeta pentru a prepara siropul din flori de salcâm nu este dificilă.

  • Siropul de salcâm – la ce e bun
  • Rețetă pentru siropul de salcâm
  • Cum se consumă siropul de salcâm
  • Cum păstrăm siropul de salcâm
Siropul din flori de salcâm este foarte aromat

Siropul de salcâm – la ce e bun

Siropul de salcâm are numeroase beneficii. Florile se salcâm sunt bogate în uleiuri care tratează probleme de sănătate precum insomnia, astenia sau depresia. Siropul de salcâm este benefic și contra tusei și asteniei de primăvară.

Rețetă pentru siropul de salcâm

Siropul de salcâm se obține din 500 g flori de salcâm proaspete, o lămâie, 1 kg zahăr zahăr și 1 litru de apă.

Florile se salcâm se recomandă a fi culese din locuri unde știți că nu se fac stropiri – propria grădină, marginea pădurilor. Evitați să culegeți florile din apropierea șoselelor circulate, unde gradul de poluare este mai ridicat.

Florile de salcâm se pun într-un vas cu apă rece pentru curățare și se lasă timp de 30 de minute. Florescențele se desprind de pe buchete și se înlătură codițele.

Se pune apa pentru sirop la fiert și când începe să clocotească se adaugă și florile de salcâm. Opțional, acum se poate adăuga și lămâia tăiată felii. Se lasă să fiarbă împreună, la foc mic, timp de 20 de minute.

Se trage oala de pe foc și se lasă la răcit și apoi la macerat timp de 24 de ore.

A doua zi se strecoară florile de salcâm , se storc bine, apoi se vine cu zahărul și cu lămâia tăiată feliuțe, dacă nu le-ați pus de la început.

Se amestecă produsul obținut și se dă la foc timp mic de 30 de minute, amestecând continuu.

La final, când s-a obținut consistența de sirop, se scot feliile de lămâie și se oprește focul.

Siropul obținut va fi pus în sticle sterilizate și care apoi se dau la cuptor.

Cum se consumă siropul de salcâm

Siropul de salcâm se poate consuma imediat după preparare sau se poate pune la păstrare și se poate savura pe toată perioada verii, până toamna.

Siropul natural se salcâm se consumă cu apă plată sau minerală.

Cum păstrăm siropul de salcâm

Păstrarea siropului de salcâm se face în sticle, în cămară. Pentru o păstrare mai îndelungată, se recomandă să fierbeți sticlele într-o oală. Ca să nu aveți accidente, puneți un prosop pe fundul oalei. Sticlele cu sirop se lasă să fiarbă o jumătate de ore la foc mic.

După ce se răcesc, sticlele se pot depozita la loc ferit de lumină.