Ce și cum cumpărămTradițional

Șoricul industrial, tratat și vândut ca șoric tradițional. Cum recunoaștem șoriciul de la porcul pârlit în paie

Șorici industrial, vândut la prețuri uriașe ca șorici de la porci sacrificați tradițional. Comercianții au ajuns să falsifice până și șoricul de dragul unui profit mai mare înainte de Sărbători.

Șoriciul vândut în multe magazine și chiar în piețe nu este întotdeauna un șorici de casă, de la un porc tăiat tradițional și pârlit în paie.

Șoric tradițional

Cum este tratat șoriciul industrial să arate ca unul tradițional

Pentru a arăta ca un șorici de la un porc sacrificat tradițional, șoriciul industrial suferă o întreagă procedură de cosmetizare.

Şoriciul industrial devine tradiţional după ce marii procesatori îl supun unor operaţii chimice care îi dau doar imagine, nu şi gust.

Pentru a arăta cu un șorici de casă, șoriciul industrial este pus în acid lactic pentru a se fragezi sau este opărit. După aceea, este prăjit şi lăsat la saramură.

”Un șorici real este cel pârlit cu foc de paie sau cu foc de lemn. Acest lucru se întâmplă în mod normal doar în fermele mici sau gospodării. Se mai practică extrudarea șoriciului ceea ce este cu totul și cu totul altă metoda care face ca șoriciul să fie mai pufos, îi crește volumul” a explicat pentru Kanal D Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România – APCPR.

Șorici de porc sacrificat în gospodărie (foto: Constantin Tănase)

Cum verifici dacă un șorici e bun, de la un porc tăiat tradițional și pârlit în paie

Sunt mai multe feluri în care îți poți da seama dacă un șorici este de la un porc pârlit în gospodărie.

Primul lucru la care trebuie să fiți atenție este de unde cumpărați șoriciul. Dacă este un produs din supermarket, acesta trebuie să aibă pe etichetă originea, producătorul. Așa că dați seama de proveniență.

La piață este mai greu să își dai seama de calitatea șoriciului, dar puteți cere o bucățică să îl testați. Chiar dacă arată ca un șorici de casă, gustul nu poate să vă înșele.

Ca aspect, un șorici adevărat se cunoaște după textură, trebuie să ”tremure” să fie moale, șoriciul adevărat este pârlit cu paie, frecat cu sare și apă rece.

Desigur și prețul este un indicator, dar cei care falsifică șoriciul vând de regulă la fel ca cei care au produsul autentic.

Prețul șoriciului

Prețul șoriciului nu este mic, mai ales dacă este vândut ca fiind produs tradițional. Astfel, șoriciul vândut sub marca „tradiţional” costă între 30 şi 80 de lei kilogramul.