Ce și cum cumpărămHrana ca stil de viațăÎn spatele eticheteiSpecial

STUDIU: Sucurile pentru copii din comerț au 5% fructe, sunt pline de E-uri și zahăr

Un nou studiu zguduie piața sucurilor din România. De data aceasta, inspectorii APC au realizat un studiu pe 35 de sucuri îmbuteliate, destinate copiilor, și au demonstrat că sunt pline de zahăr, E-uri și toate au acid citric. SUPER-HRANA.RO vă pune în temă pentru a face întotdeauna alegerile corecte!

Din 35 de sucuri pentru copii analizate în laborator, jumătate din ele au suc de fructe 5%, iar restul au doar arome artificiale

  • 54 % din sucuri au între 4 și 11 E-uri;
  • În fiecare pahar de suc sunt în medie 5 lingurițe de zahăr;
  • Jumătate din sucurile analizate conțin conservanți și arome artificiale;
  • 40% din sucurile de copii au suc de fructe în proporție de maximum 5%;
  • Toate produsele analizate au în conținut acid citric.

Veștile proaste continuă: aromele și conservații din sucurile pentru copii sunt extrem de periculoase 

Îndulcitorii sintetici din sucurile pentru copii (aspartam, zaharinat de sodiu, sucraloza etc.) au o putere de îndulcire de 600 de ori mai mare ca zahărul, lucru care îi face pe copii dependenți de aceste sucuri. Totodată, aceștia pot declanșa o mulțime de afecțiuni grave printre care amintim diabet, epilepsie sau depresie.

După cum menționam mai sus, toate cele 35 de sucuri analizate conțin acid citric, nerecomandat în alimentația copiilor pentru că atacă smalțul dinților și provoacă afecțiuni digestive.

„Băuturile răcoritoare cu destinaţie specială pentru copii, cu şi fără zahăr, sunt realizate dintr-un amestec de apă, arome artificiale, cantități infime de suc din fructe și aditivi alimentari. Aceste produse sunt lipsite de nutrienți, generează impresii olfactive artificiale și nu au valoare biologică” declară Conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC România, inițiatorul studiului.

Text: Cătălina Buzdun-Rafailă

Sursa: APC