De la alții

Țara în care prețul cepei a crescut de zece ori în ultimele luni

Preț record la ceapă în India! Foarte utilizată în bucătăria indiană, ceapa s-a scumpit semnificativ pe parcursul acestui an, atingând un maxim de 200 de rupii (2,79 dolari) pe kilogram în unele oraşe din India, adică de 10 ori mai mult decât costa un kilogram de ceapă în urmă cu 10 luni de zile.

De vină pentru creșterea prețului la ceapă sunt ploile neobişnuite care au distrus recoltele.

În acest context, guvernul de la New Delhi a decis nu doar să interzică exporturile de ceapă, dar şi să importe în regim de urgenţă ceapă din ţări precum Turcia şi Egipt. Însă, aceste măsuri nu au dus la scăderea preţurilor la ceapă, care în prezent este mai scumpă decât merele sau rodiile, potrivit Agerpres.

Scumpirea cepei a declanșat proteste la nivel național, interpelări în Parlament, furturi de ceapă și nu în ultimul rând pierderi semnificative pentru proprietarii de restaurante.

“Oamenii vin în restaurantul nostru pentru mâncarea non-vegetariană care necesită foarte multă ceapă. Nu putem să reducem cantitatea de ceapă utilizată pentru că asta ar schimba gustul mâncării”, spune Thoke, care în prezent cheltuie 22.000 de rupii (307 dolari) în fiecare săptămână pe ceapă faţă de 2.500 de rupii, cât cheltuia pe săptămână la începutul anului.

Spre deosebire de Thoke, alţi proprietari de restaurante au început să utilizeze mai puţin ceapă sau să folosească substituenţi precum varza. “Nu ne mai putem permite. În mod clar am redus cantitatea de ceapă pe care o utilizăm”, spune Nagarajan D., proprietarul lanţului de restaurante Sendhoor Cafe.

Chiar şi gospodăriile obişnuite sunt forţate să îşi modifice dieta. “Nu ne putem permite să cheltuim 150 de rupii sau mai mult pentru un kilogram de ceapă. Guvernul ar trebui să facă ceva pentru a coborî preţurile”, spune Parvati Patil, o gospodină din Mumbai.

Creşterea preţurilor a forţat unele autorităţi locale să înceapă să vândă ceapă la preţuri subvenţionate, la fel ca şi în cazul unor cereale precum grâul sau orezul. “Chiar şi cei care încetaseră de mult să mai cumpere alimente din sistemul public de distribuţie au început acum să stea la coadă pentru ceapă”, a dezvăluit un oficial din statul Bengalul de Vest care se confruntă cu problema cozilor lungi de cumpărători interesaţi să cumpere ceapă la preţuri subvenţionate.