Testul brânzei bune. Cum deosebești brânza din lapte de cea falsificată cu grăsimi vegetale
Cum să recunoști o brânză adevărată, făcută din lapte și nu din grăsimi vegetale! Daniel Botănoiu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, îndeamnă consumatorii să fie foarte atenți atunci când vor să cumpere brânză întrucât există indicii clare care ne pot arăta dacă o brânză este de calitate sau nu.
Daniel Botănoiu explică într-o postare pe pagina sa de Facebook că o brânză produsă exclusiv din lapte își menține fermitatea, nu se dizolvă la fierbere, este onctuoasă și se transformă în cremă dacă o freci între degete.
Când cumpărăm brânză trebuie să fim atenți la următoarele aspecte:
Culoarea brânzei: cea de oaie nu este albă ca cea de vacă ci merge spre gălbuie, căci laptele de oaie este mai gras decât cel de vacă;
Aspectul brânzei bune: brânza din lapte are orificii de aer în interior și nu are consistența untului;
Testul brânzei la desărat: pusă la desărat, brânza din grăsimi vegetale se înmoaie, cea din lapte își menține fermitatea;
Fierberea brânzei: la fierbere, brânza din lapte nu trebuie să se dizolve;
Prețul brânzei: prețul, din 7-10 litri de lapte de vacă se obține un kg de brânză, la prețul de 1,5 lei/ litru rezultă că prețul poate fi cuprins între 10 și 15 lei/ kg brânza de vacă, un preț mai mic indică faptul că ceva nu este în regulă.
În postarea sa, Daniel Botănoiu punctează și câteva aspecte importante lagte de dezbaterea momentului: se bagă sau nu căcăreze în laptele de vacă pentru a se obține brânză cu miros de oaie? ”Fecalele( căcăreze) introduse în lapte nu duc decât la denaturarea produsului și la apariția gustului de bălegar! O brânză de calitate, din lapte, frecată între degete se transformă în cremă, brânza din lapte este onctuoasă! Cei care vând în spații autorizate sunt controlați! Produsele românești autorizate sunt produse cu o calitate excepțională!“, a scris fostul secretar de stat Daniel Botănoiu în postarea sa de pe Facebook.