Ultima modă: Apa se asortează cu mâncarea întocmai ca și vinul. Plată la pește și super-efervescentă la felurile grase
Câți dintre noi s-au gândit atunci când au băut un pahar de apă minerală la masă, dacă respective apă s-ar putea să fie cea mai potrivită alegere, în funcție de ceea avem în farfurie? S-a întâmplat vreodată ca ospătarul dintr-un restaurant să vă recomande un anumit tip de apă mineral în funcție de ceea ce ați comandat? Slabe șanse.
Textura apei potențează gustul alimentelor
Lipsa unei culturi culinare adecvate, ne-a făcut să devenit neatenți al anumite aspect aparent banale când vine vorba de o alimentație corespunzătoare. În realitate, gustul anumitor alimente poate fi potențat sau diminuat în funcție de tipul de apă minerală băută.
Conform specialiștilor, asocierea corectă apă minerală băută- tip de aliment consumat, este data în proporție de 75% de textura apei, în funcție de concentrația de dioxid de carbon, CO2. În proporție de 20% contează mineralizația apei și 5% ține de pH.
Ghid de compatibilitate
În lucrarea „Ghidul Apelor Minerale Naturale”, dr. ing. geolog Adrian Feru susține că „în cazul mâncărurilor grase sau al fripturilor la grătare se potrivește cel mai bine apa mineral carbogazoasă cu un conținut ridicat de CO2. Fructele de mare sau peștele slab pot fi asociate cu consumul de apă plată. Mâncărurilor crocante, foarte picante sau dulciurilor li se potrivește cel mai bine o apă minerală ușor carbogazoasă sau plată”.
Mai mult, Adrian Feru a realizat și un tabel pentru a ne ajuta să alegem ce apă minerală ar trebui să consumăm, în funcție de mâncarea servită.
Mâncare Apă minerală
Tip concentrație CO2 Mineralizare
Antreuri Carbogazoasă clasic sau lejeră Medie
Salată Efervescentă sau plată Oligominerală (slab)
Fructe de mare/pește Plată Oligominerală
Mâncăruri grase, steak Carbogazoasă clasic sau forte Medie sau puternică
Desert Plată sau efervescentă Slabă sau medie