Hrana ca stil de viațăLa dietă

Alimentele obligatorii în dieta zilnică! Îți asigură sănătatea prin necesarul de vitamine și minerale

Orice plan alimentar trebuie să conțină o serie de alimente care asociate corespunzător asigură nutrienții necesari organismului. Super-Hrana.ro vă prezintă o serie de alimente care ar trebui să facă parte din dieta zilnică, întrucât asigură o sănătate de fier prin necesarul de vitamine și minerale.

Multe persoane consideră că trebuie să cheltuiască sume exorbitante pe suplimente alimentare în așa fel încât să asigure organismului toate vitaminele și mineralele de care are nevoie. Extrem de important este faptul că asimilarea acestor elemente se realizează cel mai bine atunci când acestea provin din surse naturale.

Tocmai de aceea Super-Hrana.ro vă propune o selecție de 10 super-alimente capabile să asigure aportul de elemente nutritive, minerale și vitamine, toate din sursă 100% naturală.

Strugurii cu pulpa de culoare închisă

Strugurii, în mod special, cei de culoare închisă, sunt bogați în fitochimicale și antioxidanți care protejază organismul împotriva apariței celulelor canceroase și a bolilor de inimă. Strugurii conțin două elemente importante: antociani și proantocianide, elemente care joacă un rol esențial pentru întărirea sistemului imunitar. De asemenea, strugurii conțin vitamina C și seleniu și fac parte din categoria celor mai energice fructe, având un aport de 72 kcal/100g. Strugurii sunt un furnizor important de tonus, fiind consumați și apreciați de sportivi și copii.

Afinele

Afinele sunt numite de mulți “minuni ale lui Dumnezeu”, asta datorită faptului că un fruct atât de mic, aparent banal oferă o mulțime de beneficii. Afinele sunt bogate în vitamina C, contribuind la menținerea unui sistem imunitar echilibrat și sănătos. De asemenea, acest mic fruct conține o cantitate importantă de flavonoide, antioxidanți, fibre, vitamina A, calciu, mangan, vitamina K, vitamina E, zinc, fosfor și seleniu. Conținutul ridicat de fibre și antioxidanți favorizează capacitatea organismului de a dizolva colesterolul rău. Flavonoidele contribuie la îmbunătățirea memoriei și a funcțiilor cognitive.

Fructele roșii de pădure

Fructele de pădure, în mod special zmeura și căpșunile, conțin acid elagic un fitochimical care poate ajuta la protejarea organismului împotriva cauzelor care pot genera apariția celulelor canceroase. Zemeura este săracă în calorii și conține foarte multe fibre și antioxidanți. Antioxidanţii din zmeură încetinesc procesul de îmbătrânire prin neutralizarea radicalilor liberi din corp. Antocianinele, cele care sunt responsabile de culoarea zmeurei, pot, de asemenea, să confere strălucire pielii.

Nucile

nuciNucile sunt considerate a fi cele mai echilibrate alimente de pe întreaga planetă. Acestea oferă o doză generoasă de “grăsimi sănătoase”, oferind o cantitate mai mică de proteine și carbohidrați. Fiecare specie de nuci oferă un profil unic de minerale, fitochimicale, tipuri de grăsimi și nutrienți. De exemplu, nucile obișnuite conțin cel mai ridicat nivel de omega-3 din toate tipurile de nuci, în timp ce nucile braziliene sunt cele mai bogate în seleniu.

Legumele de culoare verde-închis

În categoria legumelor de culoare vedere închis intră: broccoli, spanac, varză, gulie, praz, salată verde etc. Aceste legume sunt bogate în nutrienți cum ar fi: vitamina A, C, E și calciu. De asemenea ele conțin o cantitate însemnată de magneziu și potasiu. Bineînțeles că, pentru a te bucura de toate elementele pe care le conțin aceste legume trebuie să le consumi crude, sau preparate termic pentru un timp scurt, altfel în urma procesului de gătire o cantitate însemnată din acești nutrienți este irosită. Prazul, salata verde și varza furnizează luteină, un antioxidant extrem de puternic care ajută la buna funcționare a organismului.

Cartofii dulci și legumele portocalii

Cartofii dulci sunt mult mai bogați în elemente nutritive decât cartofii obișnuiți. 100 g de cartofi dulci gătiți conțin puțin peste 100 de calorii, 24 g de sodiu, 195 mg de potasiu, 6 grame de fibre, 3.6 grame de proteine, 12 grame de zaharuri, calciu, fier, 37% din necesarul zilnic de vitamina A, 16% din doza zilnică recomandată de vitamina B6, 10% din necesarul de vitamina B5, 15% din doza zilnic recomandată de potasiu şi 28% din cea de mangan. Cartoful dulce alături de alte legume de culoare portocalie, precum morcovul, sunt o sursă importantă de betacaroten.

Ceaiul
ceai verdePână și banalul ceai pe care cel mai mulți dintre noi îl consumă doar atunci când suntem răciți, reprezintă o sursă importantă de antioxidanți. Cu o simplă înghițitură de ceai se obțin două fitochimicale puternice: antociani și proantociani. Ambele sunt doi antioxidanți foarte puternici care luptă împotriva inflamației. În afară de aceste elemente, ceaiul oferă o doză sănătoasă de catechine, care sunt antioxidanți foarte puternici capabili să blocheze deteriorarea celulelor, proces care poate duce la apariția cancerului. De exemplu, ceaiul verde conține o cantitate deloc de neglijat de polifenoli, un antioxidant extrem de puternic care ajută la buna funcționare a organismului. De precizat este faptul că în mod obișnuit ceaiul verde conține cofeină, așa că dacă sunteți sensibil la această substanță trebuie să știți că există în magazinele de specialitate și varianta decofeinizată.

Cereale integrale

Înlocuirea produselor obișnuite cu cele obținute din cereale integrale pot îmbunătăți semnificativ sănătatea organismului. De exemplu, putem înlocui pâinea albă cu cea obținută din cereale integrale, putem consuma orez sălbatic sau brun, în locul celui alb, iar lista de schimbări poate contiuna. O serie de cercetări științifice a demonstrat faptul că persoanele care consumă cel puțin o porție de cereale integrale pe zi, prezintă un risc mai mic de a fi predispuși la boli de inimă sau accident vascular cerebral. Cerealele integrale frunizează zilnic seleniu și fitochimicale capabile să protejeze împotriva apariției bolilor de inimă sau a cancerului.

Leguminoasele

Leguminoasele sunt în topul alimentelor cu o acțiune antioxidantă puternică. Aceste alimente oferă un pachet umitor de nutrienți, vitamine și minerale. Boabele de soia furnizează organismului cantități importante de vitamina C, calciu, zinc și seleniu, în timp ce lintea și mazărea sunt bogate în acid folic și zinc. De asemenea, fasolea este o sursă importantă de acid folic.

Pește

Pește este o sursă bogată de acizi grași, Omega-3. Cercetările științifice au demonstrat faptul că Omega-3, în special cel care provine de la pește, poate ajuta la prevenirea bolilor inflamatorii, cum ar fi boala coronariană. Deși toate speciile de pești conțin omega-3, sunt câteva specii care sunt considerate a fi adevărate bombe de sănătate sunt sardinele, somonul, macroul, stridiile, tonul roșu, păstrăvul curcubeu sălbatic, rechinul, tonul alb și heringul. Pește oferă un nutrient esențial extrem de greu de găsit în alte produse alimentare: vitamina D.

Foto: classyfrontiers.com