Medicamente și alimente. Ce trebuie să mănânci pentru a nu afecta eficiența pastilelor când te tratezi
Medicamente și alimentele trebuie asociate corespunzător pentru a evita diminuarea efectelor pastilelor atunci când urmăm un tratament. Perioada de tranzit dintre vară și toamnă se prelungește așa că, fără să vrem, suntem expuși alergiilor și chiar răcelilor. Trebuie să știm ce e bine să mâncăm în funcție de medicamentele luate.
Atunci când urmăm un tratament medicamentos, simptomatic sau pentru afecțiuni cornice ținem mereu cont de mese și de alimentele consumate, impresia general fiind că pastilele ne pot afecta pofta de mâncare. În realitate, un inamic al medicamentelor poate devein chiar mâncarea!
Prospectul, obligatoriu de citit
Din cauza anumitor compuși din alimente, substanțele active din pastile pot avea eficiență scăzută atunci când cele două elemente interacționează.
„Fiecare medicament are o serie de indicații, care include și sfaturi alimentare. Este foarte important ca înainte de administrare să fie citit prospectul, dar și mai important este o discuție în prealabil cu medical curant”, a explicat pentru Super-Hrana.ro doctor Livia Florentina Firan, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice la Policlinica nr. 10 din București.
Mai mult, există câteva grupe de alimente ai căror compuși pot interacționa în mod negativ cu substanțele active ale medicamentelor. Este bine să cunoaștem aceste asocieri greșite pentru a evita o eficiența scăzută a tratamentelor sau pentru a nu ajunge la o serie de probleme digestive sau de tranzit.
Substanțele din hrană și pastile se „întâlnesc” în intestin
Chiar dacă marea majoritate a comprimatelor au un înveliș gastrorezistent care acționează ca o barieră gastrică, substanțele care nu ar trebui associate se pot „întâlni” în intestinul subțire.
Astfel, antibioticele pot deveni ineficiente atunci când consumăm lactate. Ionii de calciu, magneziul, fierul sau aluminiul din lactate pot împiedica absorbția substanțelor active în tractul digestiv.
Antidepresivele nu trebuie asociate cu brânzeturi fermentate, telemea, brânză de burduf, brânză cu mucegai sau cașcaval, sau cu băuturi alcooli, chiar și vin sau bere, întrucât se poate ajunge la crize severe de hipertensiune arterială.
În cazul problemelor cardiace, hepatice sau neurologice, trebuie să renunțăm la consumul de alcool. Acesta poate determina o creștere a toxicității din medicamentele administrate în astfel de maladii.
De altfel, alcoolul nu ar trebui asociat nici unui medicament. Acesta interacționează negative cu paracetamolul sau cu tratamentele sedative, somnifere, tranchilizante, antileptice sau antidepresive.
Diabetul zaharat poate fi declanșat în urma unei asocieri banale, între zaharuri, precum zahăr, glucoză, miere sau alte alimente dulci cu medicamante pe bază de cortizon!
Cafeaua nu trebuie asociată cu diureticele întrucât cafeina are efect diuretic și astfel se poate ajunge la dereglări nedorite. De asemenea, cafeaua poate reduce acțiunea sedativă a somniferelor, anxioliticelor sau a benzodiazepinelor.
Carnea de ton poate provoca reacții alergice în cazul unor tratamente anti-tuberculoză cum ar fi cele cu izoniazidă.
Carnea gătită la grătar pe cărbuni generează hidrocarburi policiclice aromate, care în afara faptului că sunt cancerigene, duc la apariția unei enzime care prin activitatea sa duce la metabolizarea și eliminarea mai rapidă a anumitor medicamente. Printre acestea, se numără analgezicele, sedativele, antidepresivele sau antiastmaticele. Aceeași problem apare și în cazul fumătorilor sau al celor care muncesc sau trăiesc în zone poluate de noxe.
Cine ar fi crezut că banalele urzici sau spanacul nu trebuie consumate atunci când luăm o simplă aspirină? Vitamina K, prezentă în cantități mari în aceste alimente interacționează cu orice medicament anticoagulant. În cazul acestei asocieri greșite, cei mai expuși sunt cei care au suferit un accident vascular cerebral sau infarct.
„În cazul persoanelor cu diabet, de exemplu, este literă de lege ca anumite pastille să fie administrate înainte sau după masă, respectarea acestui orar trebuind să fie la minut”, a mai spus doctor Livia Florentina Firan, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice.