Energizant din zer versus produse pe bază de cafeină. Care supliment alimentar este mai bun pentru a-ți asigura surplusul de energie?
Băuturile energizante intră în categoria suplimentelor alimentare, acestea fiind consumate în momente de oboseală sau pentru a susține efortul fizic. Calitatea acestor produse și mai ales impactul asupra fizicului și sănătății umane au fost subiecte dezbătute intens, scepticii acuzând faptul că energia este asigurate de o serie de substanțe artificiale care folosite excesiv ne-ar pune viețile în pericol. Din fericire, pe piață există un tip de energizant natural, obținut din zer.
Piața românească a energizantelor are o valoare de piață estimată la 220-250 milioane de euro și a înregistrat o explozie a consumului în perioada 2000-2010, dar odată cu instalarea crizei cererea pentru astfel de băuturi cererea scăzut. În ultimii ani, piața a început să se stabilizeze și cumpărătorul român a devenit mai echilibrat.
Cu toate acestea companiile care produc astfel de băuturi nu se plâng de lipsa clientelei. Clienții caută aceste produse fie pentru că se simt vlăguiți de energie după o zi de muncă, fie pentru că au o viață activă și au nevoie de o băutură revigorantă care să-i pună pe picioare după ce au depus un efort fizic considerabil.
Pornind de la această premisă, dar și de la faptul că nu aveau cum să valorifice zerul rezultat în urma producerii lactatelor, compania Meotis împreună cu ICECHIM București a dezvoltat o băutură energizantă obținută doar din ingrediente 100% naturale și care folosește ca și ingredient principal zerul. Produsul nu este încă disponibil pe piață, dar va ajunge în magazine cel mai probabil la începutul anului următor.
Pentru a vă prezenta o alternativă mult mai sănătoasă a energizantelor de pe piață, dar și pentru a vedea care sunt principalele deosebiri între energizantul obținut din zer și cel care se găsește în comerț, Super-Hrana.ro a sta de vorbă cu Bako Zoltan, managerul companiei Meotis, care va aduce pe piața din România primul energizant natural, care folosește ca și ingredient principal zerul din lapte de vacă.
Energizantul din zer este 100% natural
Rețeta de fabricație a energizantului din zer este rezultatul unui an de cercetare, în echipă a celor de la Meotis și a cercetătorilor de la Institutul ICECHIM București. “După ce am avut mai multe discuții și am pus bazele colaborării noastre, am început munca de cercetare efectivă a acestui produs. După un an am reușit să obținem un produs sigur pentru consum, care va fi făcut doar din ingrediente naturale, iar ingredientul principal va fi reprezentat de zerul rezultat în urma procesului de obținere a lactatelor”, a declarat pentru Super-Hrana.ro managerul companiei Meotis.
Atunci când va fi disponibil pe piață, energizantul din zer va avea ingrediente ușor de citit și nu foarte numeroase așa cum se întâmplă în cazul celor înscrise pe eticheta energizantelor din comerț, care nu doar că sunt numeroase, ajungând să aibă peste 30 de ingrediente, dar acestea sunt și greu de citit și cu atât mai puțin de înțeles.
Energizantul din zer îndulcit doar cu fructoză
Specialiștii companiei Meotis promit că produsul obținut de ei va fi unul extrem de sănătos ce poate fi consumat de aproape toate categoriile de clienți, fără a avea efecte negative asupra funcționării organismului.
“Produsul nostru este unul 100% natural, deoarece toată energia pe care o oferă acest produs este obținută din zer. Zerul conține foarte multe vitamine și săruri minerale, tocmai de aceea produsul nostru nu are nevoie de nici un adaos de substanță creată în mod artificial. Tot ce avem nevoie este asigurat de zer. Pentru a fi plăcut la gust, energizantul nostru este îndulcit doar cu fructoză, acesta va fi singurul îndulcitor pe care îl vom folosi”, ne-a asigurat Bako Zoltan, managerul companiei Meotis.
Energizantul din zer va fi îndulcit cu o cantitate mică de fructoză, spre deosebire de ce se găsește astăzi pe toate rafturile din magazine, cu un conținut de zahăr în proporții variate, de la 26 grame la peste 30 de grame, în unele sortimente.
Un studiu realizat în Noua Zeelandă, a demonstrat faptul că cele 27 grame de zahăr din Red Bull, reprezintă o cantitate îndeajuns de mare cât să inhibe capacitatea organismului de a arde grăsimile.
De parcă zahărul nu ar fi de ajuns, energizantele din comerț mai conțin și alți îndulcitori, combinație care nu este tocmai sănătoasă.
Termen de valabilitate de maxim o lună
Compania Meoris și-a dorit să scoată pe piața românească un produs care să atragă nu doar prin gustul plăcut, dar mai ales prin beneficiile pe care le aduce organismului. “Un aspect extrem de important este faptul că, produsul nostru nu va conține conservanți. Asta se va vedea și din faptul că, termenul de valabilitate al acestui produs este posibil să nu depășească o lună. Singurul conservant pe care îl vom folosi, dacă îl pot numi așa, este un proces ce poartă denumirea de pasteurizare-termizare, proces care va asigura termenul de valabilitate al produsului”, ne-a mărturisit responsabilul companiei Meotis.
Așa cum a precizat și Bako Zoltan, termenul de valabilitate al băuturii pe bază de zer este foarte scurt, în comparație cu termenul de valabilitate al băuturilor energizante din comerț, care de cele mai multe ori depășește și doi ani. De asemenea, energizantele din comerț, datorită conținutului bogat în cofeină și zahăr pot favoriza deshidratarea organismului. Tocmai de aceea, când consumi astfel de băuturi este bine să consumi un pahar mare de apă plată, pentru a te menține hidratat.
Energizantul din zer nu conține cofeină și este slab caloric
Băutura energizantă produsă de cei de la Meotis nu are nevoie de cofeină, deoarece toată energia necesară este asigurată de ingredientul principal-zerul.
“Aminoacizii din zer constituie o adevarată sursă de energie pentru cei implicați în exerciții fizice prelungite, solicitante și permit atleților un antrenament mai intens pe o perioadă mai îndelungată de timp. Acesta este motivul pentru care băutura noastră nu are nevoie de nici un adaos de cofeină pentru a oferi energie, toată energia este asigurată de componentele din zer. De asemenea băutura noastră va fi una destul de slab calorică, pentru că zerul este un produs dietetic”, a declarat pentru Super-Hrana.ro Bako Zoltan, managerul companiei Meotis.
Extrem de important este faptul că un pahar generos de zer conține până la 44 kilocalorii, în timp ce un energizant din comerț are peste 120 kilocalorii, putând ajunge și la 220-250 de kilocalorii, în funcție de sortimentul ales și de firmă producătoare.
Sfatul SuperHrana
Fii un cumpărător educat și informat. Citește eticheta energizantelor din comerț și dacă nu consideri că sunt utile organismului tău, cel mai bine ar fi să cauți alternative sănătoase la acest tip de băuturi. Există numeroase băuturi mult mai sănătoase care vor avea același efect asupra organismului tău, dar cu mult mai puține riscuri implicate. Cel mai adesea, odihna suficientă, apa, exercițiile ușoare și energia pe care o obții consumând anumite alimente precum ouăle, migdale, spanac etc. vor oferi organismului tău energia de care are nevoie pentru a funcționa în parametri normali.