Hrana ca stil de viațăÎn bucătărieLa dietă

Totul despre fructele goji cultivate în România și zece moduri în care te poți bucura de calitățile super alimentului

Fructele de goji încep să fie din ce în ce mai cultivate și în România, unde până nu de mult, găseai în supermarket-uri doar varianta deshidratată a acestui superfruct, fiind considerat de călugării budiști, un veritabil remediu antiîmbătrânire, datorită puternicului său efect antioxidant.

Fructele de Goji conţin minerale precum magneziu, fier, calciu, potasiu, cupru sau seleniu, 18 aminoacizi, vitamina A, vitamina B, B2 şi B6, vitamina E, polizaharide, acizi graşi nesaturaţi, antioxidanţi, fitosteroli şi fenoli.

Goji conține de 500 de ori mai multă vitamina C decât o portocală

Goji este cel mai puternic antioxidant dintre toate produsele alimentare existente în lume. Este o sursă puternică de vitamina C continând, per unitate, o cantitate de vitamina C de 500 de ori mai mare decât cea conţinută de portocale. Sursă excelentă de vitamina A, Goji conține mai mult caroten decât orice alt produs alimentar cunoscut până acum. Goji conţine 18 aminoacizi (mai mult decât în polen), 21 minerale şi 29 de acizi graşi diferiţi fiind şi o sursă ideală de proteină.

100 lei/kg de fructe proaspete

Toate aceste elemente, dar și intensa promovare a fructului miraculos, face ca din ce în ce mai mulți oameni să caute și să cumpere aceste fructe, în stare proaspătă sau deshidratată, chiar dacă prețul nu este deloc mic. Un kilogram de fructe de goji deshidratate se vinde în magazin cu prețuri ce pleacă de la 80 lei și poate ajunge și până la 120 lei. Nici fructele proaspete nu sunt mai ieftine, 500 gr de fructe proaspete se vând la un preț ce pleacă de la 50 lei.

Chiar dacă prețul este ridicat, cei care au început să consume în mod regulat fructe de goji susțin că merită efortul financiar, iar rezultatele se văd cu ochiul liber, încă din prima lună.

10 rețele în care poți folosi goji

Fiind un fruct nou apărut pe piața românească, foarte mulți din cei care îl cumpără, ajung acasă cu fructele de goji și nu știu cum să le gătească sau să le folosească în așa fel încât să se bucure de toate beneficiile pe care le oferă consumul acestuia pentru sănătatea organismului.

De aceea, Super-Hrana.ro vă prezintă 10 moduri în care puteți folosi cu toată încrederea fructele de goji, pe care alegeți să le cumpărați fie de la producătorii locali, fie din supermarket.

Consumă-le crude
Fructele proaspete de goji păstrează cel mai bine proprietățile benefice ale fructului. Extrem de important este faptul că în stare proaspătă, goji nu rezistă decât câteva zile, astfel că dacă cumpărați fructe proaspete consumați-le cât mai repede.

Sucuri
Pentru a face un suc care să aibă un puternic efect antionxidant ai nevoie de: 1.5 cești de apă, 2 linguri de caju, 2 linguri de goji uscate, 1 cană fructe de pădure congelate, 1 banană decojită și congelată. Puneți în blender apa și caju, amestecați-le până devin o pastă cremoasă, după care adăugați goji, fructele de pădure și banana și contiunați să amestecați până totul capătă o textură fină. Nucile caju pot fi înlocuite cu migale sau orice alt timp de nuci, iar dacă aveți prin casă frunze verzi de spanac, le puteți adăuga în rețetă, iar rezultatul este unul umitor.

Ceai
Sunt foarte mulți cei care recomandă consumul de ceai din frunze de goji, dar puțini sunt cei care știu că inclusiv din fructele de goji uscate se poate face un ceai extrem de bun, cu un conținut bogat de vitamina C și antioxidanți. Poți adăuga un pumn de fructe de goji uscate la un pahar mare de apă caldă sau rece. De asemenea, poți folosi goji în combinație cu ceaiuri din diverse plante medicinale. Pentru a te bucura de un gust intens, dar și pentru a putea consuma fructele pe care le-ai folosit la ceai, Super-Hrana.ro vă recomandă și faceți infuzia de ceai de plante și după ce ați eliminat plantele din recipient să adăugați fructele de goji și să le lăsați timp de 5-10 minute. În acest fel, după ce ați băut ceaiul puteți consuma fără probleme fructele de goji care devin foarte suculente și moi.

Smoothies
Inmuiați un pumn de goji în apă pentru 10-15 minute. Odată ce aceste fructe au devenit suculente, adaugă-le îm smootihe-urile tale preferate. Nu vă faceți griji, adăugând fructele de goji în piureurile de fructe preferate nu veți modifica gustul sau consistența piureului, dar cu siguranță proprietățile nutritive vor fi net superioare.

Ciocolată cu goji și migdale tocate
Pentru această rețetă ai nevoie de: 100 g de ciocolată neagră (70% cacao), 2 linguri de migdale tocate, 2 linguri de goji, puțină sare grunjoasă. Topiți ciocolata într-o oală cu fund dublu, până când totul capătă textura unui lichid fluid. Așezați pe o foaie de copt ciocolata topită, adăugați migdalele și goji, iar la sfârșit, puțină sare. Sarea are rolul de a intensifica aroma. Puneți ciocolata la frigider pentru a se întări din nou, lasați-o timp de cel puțin 20 de minute, după care este numai bună de consum.

0cb64378-a8e1-4ce2-a61a-15160e607ef2--Superfood_Berry_Chia_Breakfast

 

Mic dejun cu goji și chia
Pentru acest mic dejun sănătos ai nevoie de: 2 linguri de semințe de chia albe sau negre, ½ cană de lapte de migdale neîndulcit, ½ linguriță extract de vanilie, ½ linguriță scorțișoară măcinată, 2 linguri fructe de pădure, 2 linguri de goji, 2 linguri de caju. Începeți prin a înmuia semințele de chia în laptele de migdale neîndulcit. Amestecați contiun pentru a vă asigura că totul este omogen, după care adăugat vanilia și scorțișoara. Totul se lasă la frigider pentru o noapte, iar a doua zi de dimineață adăugați fructele de pădure, goji și caju și se servește dimineață, fiind o veritabilă sursă de energie și vitalitate.

Brioșe și biscuiți
Puteți adăuga fructe de goji atât în biscuiții și brioașele dulci, cât și în cele sărate, asta datorită faptului că, fructele de goji uscate nu sunt foarte dulci. Goji pot înlocui cu succes stafidele din diverse rețete de brioașe sau biscuiți, adugând un aport ridicat de vitamina C și antioxidanți preparatului tău.

slide_359687_4015829_free

 

Baton energetic cu goji
Pentru a face propriile batoane energetice cu goji ai nevoie de următoarele ingrediente: 1 cană de ovăz, ½ ceașcă de caju, ½ ceașcă de migdale tocate, 1 ceașcă de semințe de floarea-soarelui crude, ¼ ceașcă semințe de in, 2/3 ceașcă de arahide, ½ ceașcă fructe de goji, ½ ceașcă de nectar de agave, 1/8 lingură de sare de mare, 1 linguriță de caco.

Toate ingredientele se amestecă împreună până când conținutul devine omogen și se formează o pastă lipicioasă. Dacă compoziția este prea uscată mai adăugați puțin nectar de agave. Tot amestecul se presează pe fundul unei tăvi de cuptor, care se lasă la frigider timp de 4-6 ore. După aceea scoateți tava și tăiați batoanele, pe care le veți păstra la frigider până le veți consuma.

soup31-682x1024

 

Supă picantă cu fructe de goji
Așa cum am mai spus, fructele de goji pot fi folosite atât la prepararea deserturilor cât și la gătirea felurilor principale de mâncare. Pentru a face o delicioasă supă de goji ai nevoie de: 1 cană de fructe uscate de goji, 1 cană roșii tocate, 450 ml supă de legume, 1 capă mare tăiată cubulețe, 1 lingură ulei de măsline, un ardei iute tocat fin, 1 linguriță semințe de chimen, 1 linguriță funze de coriandru proaspăt.

Fructele de goji se pun la rehidratat, în timp ce se pune uleiul de măsline la încălzit, se adaugă ceapa, ardeiul iute, goji, roșiile și semințele de chimen. Se lasă cinci minute pe foc, după care se adaugă supă de legume și se mai lasă la fiert alte 10 minute. Supa se poate blenda sau se lasă ca atare, se folosesc câteva frunze de coriandru ca decor, sau poți adăuga obțional și smântână de gătit.

Supă de spanac chinezească cu goji și usturoi
Pentru această rețetă ai nevoie de: frunze de spanac, 3 cești de supă de legume, 1 ceașcă de goji, 1 ceapă tocată fin și câțiva căței de usturoi. Se pune supa la fiert împreună cu ceapă, când atinge punctul de fierbere se adaugă fructele de goji și usturoiul, iar la sfârșit se pune spanacul spălat și curățat. Așteptați ca totul să dea în clocot și apoi opriți focul. Condimentați cu sare și piper după gust.

Comentariile sunt închise.