Hrana ca stil de viațăÎn bucătărie

Semințe și făină de amarant: patru rețete simple cu ingredientele super-nutritive

Amarantul a fost cultivat de azteci în urmă cu mai bine de 8.000 de ani și este încă o cultură extrem de întâlnită în Peru, Mexic și Peninsula Yucatan. Astăzi, amarantul se cultivă în Africa, India, China, Rusia și Amercia de Sud.

Puțini sunt cei care îi cunosc proprietățile și mult mai puțini sunt cei care se încumetă să-l consume. Amarantul este o plantă cu frunze verzi și late, cu tulpină înaltă și flori roși sau aurii, existând peste 60 de specii diferite în întreaga lume.

amarant3

Crește și în România

O varietate de amarant crește și în România, tradiționalul știr, o plantă sălbatică cu flori verzi-galbene și semințe unite într-un spic, fiind folosită cel mai adesea ca nutreț verde pentru creșterea suinelor.

Amarantul este mai puțin utilizat în bucătăria europeană, fiind extrem de apreciat și întrebuințat în bucătăria sud-americană, în special datorită calităților nutriționale. Această plantă este considerată o pseudo-cereală extrem de apreciată de vegetarieni întruncât este considerată a fi o proteină completă, datorită conținutului bogat de lizină.

10-13 lei, pentru un kilogram

Semințele de amarant au apărut și pe piața românească în urmă cu puțin timp, iar prețul de valorificare nu este foarte ridicat, astfel că, pentru un kilogram de semințe bio de amarant veți plăti un preț cuprins între 10-13 lei, în funcție de firma producătoare și locul de proveniență al semințelor.

O cantitate de 246 grame de semințe de amarant conține: 251 calorii, 46 grame de carbohidrați, 9 grame de proteină și 5 grame de fier. Amarantul nu conține gluten ceea ce îl face foarte recomandat personalelor care suferă de intoleranță la gluten.

Amarantul este un bob versatil ce poate fi gătit în foarte multe variante de preparate, poate fi savurat ca parte a unui mic-dejun cald, în fursecuri sau în supe savuroase. Iată câteva rețete în care poți folosi semințele de amarant.

 

“Risotto” de amarant cu ciuperci.

Pentru această rețetă avei nevoie de următoarele ingrediente: o cupă de ciuperci uscate, 2 cești de apă clocotită, plus 2 cești jumate de apă rece, 6 linguri de unt nesărat, 2 lingurițe ulei de măsline, 1 ceapă galbenă tocată fin, 2 cești semințe de amarant, sare și piper după gust, 3 căței de usturoi, 1 lingură sos de soia, 1 lunguriță cimbru tocat.

amarant2

După pregătirea ingredientelor, se pun ciupercile uscate la hidratat, utilizându-ne de cele două cești de apă clocotită și se lasă timp de 10-15 minute, după care se elimină lichidul în exces. Într-o oală înaltă se pune o lingură de unt și una de ulei și se călește ceapa, până se înmoaie și devine ușor aurie. După ce s-a înmuiat ceapa se adaugă amarantul, restul de ulei și unt, apa rămasă după înmuierea ciupericilor și două cești de apă rece și se lasă totul la foc mic, amestecând continuu.

Separat, într-o tigaie, puneți la încins puțin ulei, adăugați usturoiul, ciupercile și sosul de soia și lăsați-le pe foc pentru 10 minute până când au devenit moi și suculente, luați tigaia de pe foc, adăugați sare și piper după gust și cimbrul tocat. În momentul servirii puneți risotto-ul de amarant și adugați deasupra ciupericile astfel gătite.

Mic-dejun cu amarant, miere și nuci

Pentru această rețetă veți avea nevoie de două cești de amarant, 4 cești de apă, puțină sare, miere și nuci. Într-o cratiță puneți semințele de amarant și apa cu puțină sare la fiert, lăsați totul pe foc până când se reduce lichidul, aproximativ 20-25 minute.

amarant1

Scoateți cratița de pe foc și lăsați-o acoperită pentru 5-10 minute.

Puneți amarantul în bol, adăugați miere și nuci și bucurați-vă de un mic dejun gustos și sănătos. Dacă preferați iaurtul la micul dejun, și acesta poate fi combinat cu budinca de amarant.

Fursecuri cu nuci și amarant

Amarantul poate fi folosit și la deserturi, nu doar la feluri principale. Iată care sunt ingredientele de care aveți nevoie pentru a face această rețetă: o ceașcă de nuci prăjite și măcinate, jumătate de cană de zahăr, ¾ făină de grâu albă sau integrală, ¼ făină de amarant, sare, 7 linguri unt nesărat, 1 gălbenuș de ou, 1 lingură coniac, extract de vanilie, obțional: 6 linguri semințe amarant și 32 jumătăți de nuci prăjite.

amarant7

Nucile măcinate și două linguri de zahăr se pun într-un bol și se amestecă, într-un alt bol se amestecă făina de amarant, făina albă de grâu, sau făina integrală și sarea. Separat se bate untul la viteză mică până se omogenizează și se adaugă treptat zahărul.

După încorporarea zahărului se adaugă oul, coniacul, extractul de vanilie și se mixează totul pentru încă 30 de secunde. Reduceți viteza mixerului și adugați treptat amestecul de nuci și amestecul de făinuri până totul se încorporează. Lăsați aluatul la odihnit timp de cel puțin 3 ore.

Începeți să formați prăjiturile din aluat, pe care le treceți prin semințele de amarant și le adugați o bucată de nucă prajit deasupra.

Puneți prăjiturile la copt pentru 17-20 minute, la o temperatură de 170°C, până când fursecurile capătă o culoare maronie. Frusecurile vor deveni crocante pe măsură ce se răcesc.

Clătite americane cu făină de amarant

Pentru acest desert aveți nevoie de: ½ cană de făină de amarant, ¾ cană făină integrală de grâu, sare, ½ lingurță praf de copt, ¼ linguriță bicarbonat de sodiu, 1 cană lapte cu conținut scăzut de grăsime, 1 ou, 3 linguri de unt nesărat, 2 linguri miere.

amarant4

Cerneți împreună ingredientele uscate într-un bol. Separat amestecați laptele, oul și untul, după ce s-a omogenizat conținutul, se toarnă peste amestecurile de făină, până se obține un aluat consistent.

După ce ați lăsat la „odihnit” aluatul timp de 20 minute, începeți să faceți clătitele.

Clătitele se servesc calde cu miere sau sirop, iar pentru un plus de valori nutritive puteți adăuga fructe, cum ar fi: afine, mure sau rodii.