Hrana ca stil de viață

Mit sau realitate? Care băutură pe bază de cafeină este cel mai bun degresant?

Războiul principalelor două băuturi pe bază de cafeină, la nivel mondial, Coca Cola și Pepsi Cola a depășit granițele marketingului intrând, în ultimii ani, în zona științei.

O legendă urbană spune că cele două băuturi pot fi folosite pe post de degresant, atât în cazul unor obiecte sanitare din casa cât și pentru mecanicii auto care pot curăța rugina sau reziduurile de grăsimi din motoare.

Poate curăţa rugina sau grăsimea

Mai mulți amatori au testat cu succes teoria, au filmat experimentul și au postat clipurile pe Internet. Mai mult, mitul a devenit plauzibil când americanii de la show-ul TV Mythbusters au obținut aceleași rezultate.

Coca Cola degresează mai bine

Testele oamenilor de știință amatori au indicat, însă că Pepsi nu curăță la fel de bine precum Coca Cola, majoritatea având comentarii la adresa ingredientelor din cele două băuturi.

Ingredientul minune, acidul fosforic

Un director din cadrul unei companii care îmbuteliază băuturi carbogazoase, în România, a acceptat să ne explice, sub protecția anonimatului despre ce fenomen este de fapt vorba.

„Acțiunea de degresare este foarte reală în cazul ambelor băuturi. Mulți cred că este vorba de ingrediente, însă calitatea de degresant este dată de alți compuși, dioxidul de carbon și mai ales acidul fosforic. Concentrația de CO2 și de acid fosforic din Coca Cola este mai ridicată decât cea din rețeta Pepsi. Acidul fosforic accelerează efectele dioxidului de carbon, deci în concentrații mai mari și efectele CO2 sunt mai puternice. Acest lucru nu pune sănătatea în pericol decât în cazul celor care fac excese, însă acest lucru se aplică în cazul oricărei băuturi sau aliment”, ne-a explicat sursa Super-Hrana.ro

Mai multe persoane au postat pe Internet imagini cu experimente în care au reușit să curețe rugina cu Coca-Cola
Mai multe persoane au postat pe Internet imagini cu experimente în care au reușit să curețe rugina cu Coca-Cola

 

Așadar, există băuturi răcoritoare care pot curăța de la depunerile de piatră din toaletă până la rugina formată pe diverse piese ale unei mașini. Mare atenție, însă, dacă aveți de gând să faceți un experiment de acest gen! Ambele băuturi conțin zahăr, iar curățarea ulterioară acestuia de pe orice suprafață s-ar putea să fie destul de costisitoare, deci mai bine aveți încredere în produsele clasice de curățenie.