Hrana ca stil de viațăLa dietăVegetarian și vegan

Plante aromatice proaspete sau uscate. Cum e cel mai indicat să le consumăm? Răspunsul este surprinzător

Plantele aromatice sau condimentele sunt mai bune pentru consum atunci când sunt proaspete? În acest caz de ce mai există și varianta uscată a acestora? Care este cea mai bună formă pentru a asigura un aport benefic organismului? Concluzia este una cu adevărat surprinzătoare!

Pentru a avea la dispoziție plante aromatice proaspete cei care locuiesc la bloc le pot cultiva în ghiveci, dar chiar și așa spațiul este limitat, iar cea mai la îndemână variantă a celor care locuiesc la bloc rămâne cea plantele aromatice uscate, la plic.

IMG_4004În acest caz, cei care locuiesc la curte și dispun de un mic spațiu în care pot cultiva o gamă diversificată de condimente pot fi considerați norocoși. Totuși, chiar așa să fie? Plantele aromatice în stare proaspătă sunt mai hrănitoare decât cele uscate?

Specialiștii din domeniu susțin că plante aromatice consumate în stare proaspătă aduc o serie de beneficii, dar și cele uscate sunt sursă importantă de vitamine și antioxidanți.

O diferență esențială între cele două categorii de plante, crude sau uscate, constă în faptul că plantele aromatice uscate au o aromă mult mai puternică decât cele crude, iar pentru a atinge gustul ideal ai nevoie de cantitate mai mare de plante crude.

Iar diferențele neobișnuite nu se opresc aici. Descrierile celor mai cunoscute plante aromatice, în ambele forme, indică o serie de diferențe surprinzătoare.

Busuiocul

Folosit în stare proaspătă, busuiocul furnizează o cantitatea importantă de vitamina A și C, fiind o sursă importantă de acid rosmarinic. Activitatea antioxidantă a acidului rosmarinic este mai puternică decât cea a vitaminei E. În afară de aceste elemente, busuiocul proaspăt reprezintă o sursă importantă de calciu și fosfor, minerale esențiale pentru buna dezvoltarea a oaselor.

Consumul de busuioc proaspăt contribuie la asigurarea sănătății și stării de bine a organismului, ajutând în mod special pielea, ochii, vasele sangvine, muschii și oasele.

Busuiocul uscat reprezintă o sursă ideală de vitamina A, vitamina K, acid folic, vitamina B6, calciu, fier, magneziu și potasiu. În afară de aceste elemente, busuiocul uscat conține și vitamina E, naicină, fosfor și zinc. Vitamina K este o vitamină anticoagulantă, necesară fabricării proteinelor ce participă la coagularea sângelui. Această vitamină joacă un rol important și în fortifierea oaselor.

Oregano

Oregano conține acid rosmarinic, thymol și carvacrol care îi atribuie multiple proprietăți curative: anti-inflamatoare, antibacteriene, antioxidante, antifungice și antivirale. De asemenea, oregano conține flovonoide, triterpenoide, vitaminele C și A.

În stare uscată, oregano conține o multitudine de elemente componente din care aproximativ 3% ulei esențial volatil. În plus față de uleiul volatil, ceilalți compuși sunt reprezentați de: carvacrol, timol, borneol, acid rozmarinic, triterpenoide precum acidul ursolic si oleanolic, steroli, vitamina A, vitamina C.

Uleiurile volatile pe care le conține, fac din oregano un foarte bun conservant natural, având în vedere ca are, printre altele, proprietatea de a încetini procesul de degradare a alimentelor, reducând astfel riscul de a ingera bacterii periculoase, paraziți și fungi.

Proprietățile antioxidante contribuie considerabil la combaterea radicalilor liberi din organism, combătând astfel degenerarea celulară și îmbătrânirea precoce. Se consideră că radicalii liberi pot fi numărați printre cauzele multor afecțiuni degenerative cum ar fi: osteoartritele, arteroscleroza și bolile cardiace.

Rozmarin

Rozmarinul conţine antioxidanți fenolici, acid rozmarinic şi numeroase uleiuri volatile esenţiale, cum ar fi: cineol, camfen, borneol, acetat de bornil, alfa-pinen. Aceşti compuşi sunt cunoscuţi pentru propietăţile lor antiinflamatorii, antialergice, antifungice şi antiseptice.

Planta este foarte de bogată în vitamine din complexul B, conţine cantităţi importante de vitamina A şi vitamina C. Este una dintre ierburile cu conţinutul cel mai ridicat de folaţi care sunt esențiali în sinteza ADN-ului, iar când sunt administraţi în perioada de preconcepţie, pot ajuta la prevenirea defectelor de tub neural la nou-născuţi. Rozmarinul mai conține fier, calciu, mangan și fibre.

Folosit în stare uscată rozmarinul furnizează o cantitatea de fier cu 40% mai mare, decât folosirea lui în stare proaspătă, datorită lipsei de apă. În schimb, în ceea ce privește cantitatea de mangan, aceasta este cu 25% mai mare în cazul rozmarinului proaspăt, comparativ cu cel uscat.

Cimbru

Cimbrul uscat conține un nivel ridicat de vitamine și minerale. Doar 100 grame de cimbru uscat furnizează procente importante din doza zilinic recomandată: 120% fibre, 25% niacin, 130% vitamina B6, 83% vitamina C, 177% vitamina A, 474% fier, 210% calciu, 94% magneziu, 265% mangan.

În timp ce 100 grame de funze proaspete de cimbru oferă următoarele procente din doza recomandată zilnic: 38% fibre, 27% vitamina B6, 266% vitamina C, 158% vitamina A, 218% fier, 40% calciu, 40% magneziu și 75% mangan.

Pătrunjel

Frunzele de pătrunjel proaspăt conțin cantități importante de antioxidanți și vitamina C, vitamina A, acid folic și fier. Este de asemenea bogat în fibre și minerale, cum ar fi calciu, magneziu, potasiu și zinc și este o sursă bună de sodiu, vitamina K și chiar proteine. Pătrunjelul conține uleiuri volatile și flavonoide, acestea fiind reconoscute pentru rolul lor în asigurarea unui nivel optim de sănătate.

Pătrunjelul uscat este o sursă importantă de fier, care se asimilează mult mai ușor decât fierul din alte alimente, datorită vitaminei C, care favorizează asimilarea fierului în organism. De asemenea, este o sursă importantă de vitamina K care joacă un rol important în coagularea sângelui.

Herbs

Așa cum se poate observa, dacă analizăm atent cele cinci plante aromatice, putem trage următoarea concluzie, fie că alegem să consumăm condimente în stare proaspătă, fie că alegem să le consumăm în stare uscată, beneficiile pentru sănătate nu se schimbă. Practic, indiferent de varianta aleasă pentru consum, se pierde ceva, dar se câștigă altceva. Așadar, fiecare consumato poate face alegerea potrivită nevoilor sale.