-

Adrian Oros despre Legea 28: ”S-a făcut o lege în avantajul marelui retail, în detrimentul producătorului român”

Ministrul Agriculturii Adrian Oros a declarat că nu va pune în aplicare noile prevederi ale Legii 28/2020 pe care o consideră una făcută ”în avantajul marelui retail, în detrimentul producătorului și procesatorului român”.  Într-o conferință de presă susținută astăzi la Ministerul Agriculturii, Adrian Oros a anunațat că legislația abia intrată îmn vigoare va fi modificată.

”Legea are un anumit istoric, dar pentru că colegii mei din majoritatea parlamentară au votat această lege în martie, practic siluind-o în interesul retailerilor și nu al producătorului și al procesatorului român. Și tot ei îmi cer astăzi explicații cum voi aplica această lege, vreau să vă reamintesc și să le reamintesc că exista încă din 2009 Legea 321 privind comercializarea produselor alimentare. PNL în 2016 a promovat Legea 150 care spune niște lucruri: interzicerea facturării și refacturării, obligația de a organiza evenimente de promovare de către retailer, obligația de a asigura spații distincte de expunere și semnalizare la raft, obligația achiziționării a 51% produse românești și sancțiuni asociate obligației de 51%. Sigur, apoi în 2017 s-a intrat în procedură de infringement și colegii de la PSD au promovat o altă lege, actuala lege 28/2020, lege care nu numai că nu prevede pe produsele românești să apară distinct produs românesc, dar are două prevederi care sunt mult mai dăunătoare: termenul de plată care era de minim 14 zile pentru produse proaspete și 30 de zile pentru celelalte produse și pe care noi, în legea inițială, noi le-am redus la 7 zile, în legea 28 a fost reîntors. Termenul de plată se mărește iar la 14 și 30 de zile de la 7 zile, așa cum era în textul legii 150, prevedere pe care Comisia nu o cerea în procedura de infringement, această prelungire a termenelor. O altă prevedere toxică este aceea de a oferi posibilitatea de a percepe legal, de la furnizor, servicii și taxe, costuri mai mari și pierderi comerciale pentru producătorii mici”,a spus Oros care a precizat: ”Practic s-a făcut o lege în avantajul marelui retail în detrimentul producătorului și procesatorului român”.

”Ce vom face, pentru că am văzut că doamna Grapini mă întreabă cum voi aplica această lege proastă făcută de ei. Nu o vom aplica, o să o modificăm imediat la cu cele două prevederi. Ce vom face? Vom restabili principiile corecte de piață, indiferent că ești mic sau mare întrucât într-o economie de piață, toți trebuie să plece de pe picior de egalitate. Vom înăspri sancțiunile pentru cei care vor să își rotunjească veniturile prin eforturile celor mulți și mici. Vom elimina formele ascunse de taxare gen autofacturare, remiză lunară, reducere ulterioară raportată la cifra de afaceri sau discount de volum. Vom elimina toate aceste prevederi ce au fost introduse în legea 28 pe ultima sută de metri și care nu aveau nicio legătură cu acțiunea de infringement pe care o pornise Comisia în 2017”, a mai precizat ministrul Agriculturii

Adrian Oros a arătat că modificările din legislație ar putea surveni odată cu transpunerea Direcivei 2019/633 privind practicile comerciale neloiale: ”Dacă nu vom reuși să facem aceste modificări, pentru că trebuie să le facem în procedură de urgență prin lege, întrucât trebuie să implementăm Directiva 633 a CE privind practicile comerciale neloiale, în transpunerea directivei o să prindem aceste modificări. Și o să văd dacă și atunci cei din PSD se vor împotrivi acestor modificări pe care le vom aduce prin transpunerea acestei directive care, în opinia noastră, este foarte importantă și care poate corecta relația dintre un producător și un procesator mic și un comerciant foarte puternic care are o rețea la dispoziție. Practic, suntem obligați să implementăm această directivă și atunci să începem cele două demersuri în paralel: implementarea directivei și modificarea în regim de urgență a legii care tocmai a apărut în Parlament și care a creat multe probleme pe piață”.

Legea 28/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, publicată în Monitorul Oficial încă din data de 1 aprilie, a intrat în vigoare din 16 mai.