-EMISIUNE RTVSpecialVideo

VIDEO: Ai diabet? Bea un pahar de bere pe zi!

Berea bătură cu moderație nu doar că ne răcorește într-o zi de vară, dar ne ajută și să ținem la distanță o serie de probleme de sănătate. Cele mai recente studii arată că băutura cu hamei este cea care îi poate ajuta pe diabetici să evite complicațiile specifice acestei afecțiuni denumită și ”moartea tăcută”. 

Corina Zugravu”Cea mai mare problemă este diabetul de tip 2, asociat cu sporul ponderal. În facultate, eu îl învățam ca fiind diabetul adultului mai spre vârsta a treia, iar astăzi vedem foarte multe cazuri la adolescenți. Este o situație cauzată de stilul de viață, de alimentație – mulți cred că dacă mănâncă dulciuri fac diabet. Nu este așa, sigur că nici sănătos nu este, dar legătura este complexă. Totul ține de adipozitate, de țesutul adipos, mai ales de cel din zona abdominală, care este calea cea mai sigură pentru a dezvolta un diabet de tip 2”, a explicat medicul nutriționist Corina Zugravu în cadrul emisiunii SUPER-HRANA de la România TV.

Riscul de a face diabet poate fi combătut cel mai bine prin scăderea în greutate – arată toate studiile.

”Cum poate interveni berea? Studiile pe populații foarte mari au arătat că la cei care aveau un consum mic spre moderat de bere au o prevalență mai mică a diabetului. Se pare că există niște mecanisme fizico-patologice care explică acest lucru, ca și la beneficiile în cazul bolilor vasculare și ale stresului oxidativ, scăderea proceselor inflamatoare, o vascularizație mai bună. Diabetul are complicații – mai ales pe vasele mici, se orbește, apar probleme la nivelul picioarelor, la nivelul rinichilor – aceste complicații ce țin de micro-vascularizație sunt ameliorate de acest consum moderat de bere. Ca diabetic, un pahar de bere pe zi te poate ajuta să ții departe aceste complicații alături, desigur, de regim, de medicație”,  este recomandarea medicului Corina Zugravu.

pahar de bere

Nutriționistul a subliniat că ”nu vorbim despre o zonă de prevenție. Eu nu consider alimentele ca fiind tratament”. ”Dacă avem diabet putem consuma moderat, un pahar de bere pe zi.Berea este apreciată chiar ca având beneficii mai mari pentru sănătate decât vinul roșu întrucât are un conținut mai mic de alcool – atunci riști mai puțin acele reacții averse de la alcool și care sunt localizate pe ficat, apoi dependența pe care o poate da. Trebuie să privim și berea ca pe un ajutor, ca un aliment care aduce și efecte pozitive”, a concluzionat dr. Zugravu.

Emisiunea SUPER-HRANA se difuzează zilnic, de luni până vineri, de la ora 8:25, pe România TV (RTV)