-

Alexandru Stănescu, deputat: Sintagma PRODUS ROMÂNESC există și rămâne în LEGISLAȚIA ÎN VIGOARE!

Foto: Gazeta Oltului

Alexandru Stănescu, președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, a venit cu o serie de clarificări importante privind recentele modificări la Legea nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare! Acesta subliniază într-o postare publicată ieri, vineri – 22 mai, pe pagina personală de Facebook, că sintagma „produs românesc” nu va dispărea de pe etichete, întrucât aceasta este prevăzută în Legea nr. 168/2017 privind instituirea zilei de 10 octombrie – Ziua națională a produselor agroalimentare românești.

”Ca urmare a apariției în spațiul public a informației eronate privind eliminarea sintagmei „produs românesc” de pe eticheta produsului agroalimentar românesc, doresc să precizez următoarele aspecte:

• sintagma „produs românesc” există în legislația în vigoare și este foarte bine definită prin Legea nr. 168/2017 privind instituirea zilei de 10 octombrie – “Ziua națională a produselor agroalimentare românești” și anume: „prin produs românesc” se înțelege produsul obținut pe teritoriul național din materii prime de bază provenite în proporție de 100% din fermele din România și are inscripționat pe etichetă drapelul României”;

• este adevărat faptul că din Legea nr.321/2009 privind comercializarea produselor alimentare a fost scoasă sintagma „produs românesc” și alte sintagme, întrucât definițiile respective nu se regăsesc în reglementările din textul legii și trebuie eliminate (conform prevederilor Legii nr.24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative);

• așadar scoaterea sintagmei „produs românesc” din Legea nr.28/2020 de modificarea a Legii nr.321/2009 nu are intenția de a elimina această sintagmă de pe etichetă, ci dimpotrivă sintagma „produs românesc” va rămâne reglementată conform Legii nr.168/2017”, se arată în comunicarea președintelui Comisiei pentru Agricultură, Alexandru Stănescu.

Precizările deputatului PSD vin după ce Silviu Costea, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Braşov, a anunțat că, potrivit mai multor modificări legislative care au avut loc luna trecută și care au intrat în vigoare din această lună, comercianţii nu vor mai putea afişa la raft că ceea ce vând sunt de fapt produse românești. Ulterior, Dragoș Frumosu, președintele Sindalimenta a intervenit și el în spațiul public acuzându-i pe cei care au votat noile reglementări că sunt ”trădători de țară”.