Bio și organicHrana ca stil de viațăLa dietăVegetarian și vegan

Beneficiile uimitoare ale seminţelor de chia

Ideale pentru o alimentaţie sănătoasă, bogate în fibre şi pline de proteine, minerale şi vitamine, seminţele de chia aduc importante beneficii pentru sănătate. Ce spune Dr.Ruxandra Pleșea, specialist în nutriție, în exclusivitate pentru SUPER-HRANĂ.RO.

Ce sunt seminţele de chia şi de ce ar trebui să le introducem în alimentaţie?

„Grăsimile din seminţe de chia sunt bogate în Omega-3, au rol antiinflamator şi luptă împotriva inflamaţiilor cronice. Conţin calciu, magneziu, fosfor, zinc, vitamine din grupa B, devenind o soluţie benefică şi gustoasă pentru organism. Ne putem gândi ca la un aliment complex şi hrănitor datorită beneficiilor aduse”, susţine Dr. Ruxandra Pleşea, specialist în nutriție.

Cum integrăm în alimentaţie seminţele din chia?

Când ne gândim să introducem în alimentaţie un produs nou trebuie să luăm în calcul cum se prepară corect, care sunt combinațiile caloriceși ce aport nutritiv ne aduce.

„Seminţele de chia se pot consuma în diferite moduri, ideal este să le înmuiem aproximativ două ore înainte, deoarece prin înmuiere sunt distruse anumite enzime şi atunci ele eliberează mai bine potenţialul lor nutriţional. Când sunt în apă îşi măresc volumul de 10-12 ori”, nea transmis dr. Ruxandra Pleşea.

Se pot consuma cu iaurt, supă cremă, cu fructe sau simple, seci, dar este de preferat să le hidratăm cu o cantitate mare de lichid tocmai pentru că îşi măresc volumul, iar în caz contrar, folosite des, pot produce constipaţie.

Aduc seminţele de chia beneficii organismului?

“Cel mai important este să variem alimentele, să nu facem exces de un aliment pentru că se pot crea reacţii adverse, însă la două sau trei zile câte un preparat cu chia este de ajuns pentru a putea beneficia de proprietăţile vaste nutritive”, conchide specialistul SUPER-HRANĂ.RO.

Scurtă listă a beneficiilor oferite de consumul moderat de semințe de chia:

  • Protejează sănătatea inimii. Ca și semințele de in, semințele de chia sunt foarte bogate în acizii grași Omega-3, se speculează chiar că au un conținut mai mare de acizi grași decât somonul;
  • Ne ajută în diete. Fibrele conținute de chia absorb mari cantități de apă și își măresc volumul în stomac, ceea ce ar trebui să crească senzația de sațietate și să reducă pofta de mâncare;
  • Reduc glicemia și colesterolul “rău”. Tot datorită combinației de proteine, acizi grași și fibre, consumul de chia integrat într-un plan nutrițional adecvat, a dovedit în diverse studii că poate reduce glicemia, colesterolul și trigliceridele;
  • Induc un somn odihnitor. Pentru că au un conținut semnificativ de triptofan, o substanţă care determină creşterea nivelului de melatonină şi serotonină, creștere care duce direct la liniștirea sistemului nervos.

Citește și  Totul despre fructele goji cultivate în România

Text: Camelia Diaconu