Hrana ca stil de viațăÎn bucătărie

Blanșarea legumelor înainte de congelare – procedeul obligatoriu pentru o conservare reușită

Blanșarea legumelor este procedeul obligatoriu de opărire și răcire bruscă a acestora înainte de congelare. Datorită blansării, legumele își vor păstra toate calitățile după de congelare.

Blanșarea reprezintă modalitatea de pregătire a alimentelor, prin opărirea rapidă a acestora, pentru o perioadă scurtă de timp, urmată de introducerea legumelor sub jet de apă rece sau în castron cu apă cu gheață.

Pentru a pune așa cum trebuie la păstrare pentru iarnă legumele noastre preferate, la congelator, blanșarea acestora este esențială. Tocmai de aceea Super-Hrana.ro vă prezintă câteva reguli care te vor ajuta să păstrezi legumele fără să își piardă calitățile nutritive pe perioada depozitării lor în congelator.

blansare legume (2)

 

Pune 4 litri de apă la fiert pentru ½ kg de legume
După ce ai făcut o selecție a legumelor pe care vrei să le congelezi, urmează spălarea, curățarea și tăierea lor. Umple o oală cu apă respectând proporția de 4 litri de apă la jumătate de kilogram de legume, pune-o pe aragaz și așteaptă până când apa dă în clocot. Separat pune un castron cu apă rece și cuburi cu gheață.

Pune legumele în apa care fierbe
Pentru reușita procesului de blanșare, apa trebuie să fie în plin proces de fierbere. Perioada de timp în care legumele sunt ținute în apa fiartă depinde foarte mult de soiul legumei, dar și de forma și mărimea în care a fost tăiată.

Acestea sunt perioadele de timp recomandate de bucătari pentru blanșarea legumelor care sunt cel mai des congelate:

Anghinare- 7 minute;
Trufe albe- 3-5 minute, în funcție de dimensiuni;
Spranghel între 1 min 30 secunde și 3 minute, în funcție de dimensiuni;
Fasolea verde- 3 minute;
Sfecla- 10-15 minute;
Broccoli 3-4 minute, în funcție de dimensiuni;
Varză de Bruxelles- 3-5 minute, în funcție de dimensiuni;
Varză felii întregi – 3 minute; toccata – 1 min și 30 secunde;
Morcovii tăiați – 3 minute, iar cei întregi – 5 minute;
Conopidă: 3-4 minute, în funcție de dimensiuni;
Porumbul boabe – 5-6 minute, iar întreg – 8-10 minute, în funcție de dimensiuni;
Vânătă: 4 minute;
Bame- 3-5 minute, în funcție de dimensiuni;
Păstârnac- 3 minute;
Napii-3 minute;
Mazarea boabe -2 minute;
Dovlecelul- 3 minute

blansare legume (3)

 

Puneți legumele în apă cu gheață
După trecerea perioadei optime de blanșare aferentă fiecărei legume, acestea se scot din apa fierbinte se scurg rapid și se scufundă într-un castron cu apă rece și cuburi de gheață. Prin acest procedeu sunt păstrate intacte toate proprietățile nutritive, culoarea și gustul legumelor. Apa în care sunt lăsate la răcit legumele se schimbă periodic. Această operațiune, cea de alternanță bruscă a temperaturilor împiedică legumele să se ofilească și să-și denatureze atât aspectul vizual cât și gustul.

Eliminați excesul de umiditate din legume
În momentul în care legumele s-au răcit complet se trece la pasul următor, eliminarea excesului de umiditate rezultat în urma procesului de răcire. Pentru a elimina surplusul de umiditate fie te folosești de prosoape de hârtie și ștergi delicat legumele, fie le lași la scurs într-o sită.

Ambalarea și etichetarea legumelor blanșate
Legumele care au fost supuse procesului de blanșare se pot ambala, eticheta și depozita în congelator numai după ce au fost răcite complet și a fost eliminat excesul de umiditate. Dacă legumele sunt introduse în congelator fără să fie suficient scurse, atunci, pe acestea se va forma un strat de gheață care nu face altceva decât să schimbe gustul și culoarea legumelor.

Ambalajul trebuie golit de aer

Bucătarii profesioniști recomandă ambalarea legumelor blanșate în pungi de plastic, din care a fost eliminat cu grijă surplusul de aer. Eticheta legumelor trebuie să includă, pe lângă denumirea și tipul de legumă și data în care a fost introdusă în congelator. În nici un caz, nu trebuie să depozitați legumele în congelator pentru o perioadă mai lungă de 10 luni.

Blanșarea, procedeu de gătit

Blanșarea nu se folosește doar pentru a pregăti legumele ce urmează a fi puse în congelator. Unele legume pot fi blanșate pentru a fi folosite ca garnituri. În categoria legumelor ce se prepară exclusiv prin blanșare se numără: sparanghelul, mazărea boabe și fasolea păstăi.