Hrana ca stil de viațăÎn bucătărie

Cât ulei punem în tigaie? Sfatul nutriționistului: ”Mai bine mai mult, decât prea puțin”

Chiar dacă avem impresia că dacă punem mai puțin ulei în tigaie, produsul pe care îl prăjim este mai dietetic, specialistul în nutriție alimentară Cristian Mărgărit ne recomandă să adăugăm mai mult ulei în tigaie. În acest fel, uleiul se încinge mai greu și alimentul nu se arde în procesul de prăjire.

Cristian Margarit”Uleiul încălzit prea tare poate deveni toxic. Uleiul nu trebuie încălzit la o temperatură mai mare de 120°C, chiar și atunci când prăjim un aliment. Prefer să pun o cantitate mare de ulei în oală, care se încălzește mai greu, înmagazinează căldură și care poate fi scurs foarte bine, decât să am puțin ulei care se încălzește foarte repede, se arde și există riscul chiar să arzi alimentul”, ne-a explicat nutriționistul o regulă de bază pe care o respectă cu strictețe în bucătărie.

Uleiul de floarea-soarelui este cel mai bun pentru prăjeli

În privința tipului de ulei recomandat pentru prăjit, Cristian Mărgărit preferă uleiul rafinat de floarea-soarelui, accesibil ca preț, ușor de folosit.

”Acest ulei rafinat de floarea-soarelui este foarte mult hulit, pentru care are foarte mult Omega-6, despre care știm că are un potențial inflamator. Nu tot ce e Omega e bun, Omega-6 în exces aduce dezechilibre organismului. Acest ulei, pe lângă multe efecte negative, are și o calitate pozitivă, ține foarte bine la prăjit. Unii bucătari afirmă faptul că, acest ulei este mult mai bun la prăjit, chiar și decât uleiul de palmier, care are și el nenumărate efecte negative, dar face parte din categoria uleiurilor rezistente la gătit. Ne interesează ca uleiul pe care îl folosim să fie rezistent la gătit pentru că uleiurile sunt sensibile la căldură, la oxidare și rezultă compuși toxici. Nu recomand uleiul de floarea-soarelui pentru salată, dar pentru prăjit rămâne în top”, a declarat pentru Super-Hrana.ro Cristian Mărgărit, specialist în nutriție alimentară.

Citiți și: Cel mai bun ulei pentru gătit în funcție de bucatele pe care le pregătim în bucătărie