Hrana ca stil de viațăÎn bucătărie

Cele mai bune rețete de midii recomandate de proprietarul singurei ferme de profil din România

Midii gătite

Midiile reprezintă o specialitate recunoscută în toată lumea, inclusiv în România, întrucât cresc în Marea Neagră. De obicei, scoicile sunt savurate în restaurantele de la malul mării sunt cumpărate de la pescarii care ocazional le prind în plase. Există, totuși, și o sursă constantă de midii autohtone, ferma Maricultura, iar delicioasele scoici proaspete pot fi gătite de fiecare dintre noi în propria bucătărie.

1
Singura fermă de midii a fost înființată în urmă cu peste 20 de ani, la Agigea, județul Constanța. De abia patru ani, Mirel Crivăț a început să distribuie delicioasele scoici autohtone în București și Constanța prin intermediul hypermarketurilor Selgros sau Auchan. Fondatorul fermei Maricultura a cules o serie de rețete românești și le-a pus la dispoziția cititorilor Super-Hrana.ro

Midiile româneşti, mereu proaspete

Mirel Crivăţ
Mirel Crivăţ

„Avantajul midiilor din fermă este că acestea sunt mereu proaspete și sortate iediat după ce au fost culese, tocmai pentru a asigura clienților cele mai bune scoici”, a spus Mirel Crivăț.

Şi cum weekend-ul începe încă de azi, Super-Hrana.ro vă propune o experinţă culinară autohtonă, autentică, cu reţete de midii puse la dispoziţie chiar de proprietarul singurei ferme de acest fel din România.

Rețetele sunt practicate la malul mării de ani de zile și pun valoare textura și aroma marină a midiilor.
Poftă bună!

Midii prajite cu vin și usturoi
Ingrediente: 2 kg. de midii, 1 pahar vin, 1 ceapă, pătrunjel, cimbru, dafin, 2 căței usturoi, 1 ou, 2 linguri făină, 2 linguri lapte, sare, piper, 100g. untură sau ulei.

Mod de preparare: Se fierb midiile și se scot din scoica. Din ou, lapte, sare, piper și făină se face un aluat gros de consistența smântânei. Midiile se iau cu o furculiță, se dau prin aluatul rezultat, se prăjesc în untură sau unt fierbinte apoi se pune peste acestea sosul din ceapă mărunțită(călită), vin, usturoi, cimbru, dafin, lapte, sare. Midiile prăjite cu vinț și usturoi se servesc cu zeamă de lămâie. Pentru a da un aspect deosebit se pune patrunjel.

Supă de midii
Ingrediente: vin alb sec, cimbru, pătrunjel, foi dafin, scoici fierte, ulei măsline, ardei gras, ardei iute, ceapă, roșie decojită.

Mod de preparare: Usturoiul se prăjește până devine arămiu, se pune la înăbușit ceapa ți ardeiul, condimentele iar la final roția tăiată cubulețe. Se lasă să fiarbă, apoi se scot crenguțele de mirodenii, se mixeaza și se strecoară, se pune vinul, zeama în care au fost fierte scoicile lăsând câteva minute să fiarbă, se adaugă scoicile. Cand se deschid sunt făcute. Se servește cu pâine prăjită și lămâie.

Scoici cu sos de legume
Ingrediente: 800 gr midii, o jumătate de ardei roșu tăiat cubulețe, o jumătate de dovlecel tăiat cubulețe, un cub de unt,100 ml de vin alb, sare, un vârf de cuțit de amidon alimentar, maioneză (dizolvată în prealabil), patrunjel tăiat mărunt.

Mod de preparare: Punem în prealabil legumele tăiate cubulețe în unt adăugăm puțină sare  și le lăsăm la foc mic preț de câteva minute până se înmoaie puțin.  Vine rândul scoicilor să se alăture legumeler la tigaie. Adăugăm vinul și le lăsăm la foc mediu până se deschid toate, semn că sunt făcute. Adăugăm amidonul alimentar ca să obtinem un sos puțin mai legat și patrunjelul verde. Toată operațiunea de la adăugatul scoicilor până la final nu durează mai mult de 3 minute, de când se deschid se iau de pe foc pentru a-și păstra aroma și a nu risca să le gătim prea mult. Se servesc cu o garnitură de cartofi fierți în abur peste care se pune doar puțină sare și piper , câteva ierburi aromate și asezonate pe tot platoul cu puțina boia.

Pizza cu midii
Ingrediente: aluat pentru pizza, pastă de tomate, pudră de usturoi, ulei de măsline extravirgin, condimente, sare,piper, midii.

Mod de preparare: Se întinde aluatul pentru pizza în tavă.
Se amesteca pasta de tomate cu uleiul de măsline,condimentul italian (amestec de busuioc,oregano,rozmarin și cimbru), pudra de usturoi și se potrivește cu sare și piper, se poate pune și usturoi proaspăt, apoi midiile peste și se pune pizza la cuptor.
Se coace cam 10-15 minute sau până e rumenită.
Supă cremă de legume cu midii
Ingrediente: 500g midii , 2 morcovi, 1 rădăcină țelină mai mică, 1 ceapă, 1 dovlecel mic, 1 cartof, 4-5 căței de usturoi, 2-3 linguri ulei de masline extravirgin, sare și piper

Mod de preparare: Mai întâi curățăm și spălăm bine legumele. Se pune o oală cu puțin ulei pe foc și adăugăm legumele tăiate bucăți mai mari. Le călim puțin,apoi adăugăm apă cât să le acopere bine. Se lasă să fiarbă până se înmoaie bine. Între timp se pregătesc midiile. Se spală bine cu apă rece și se pun să fiarbă circa 10 minute în apă cu puțină sare. Când legumele au fiert, se paseaza bine cu blenderul până se obține o cremă groasă, apoi se adaugă scoicile deja fierte, se potrivește cu sare și piper,iar dacă zeama este prea groasă se subțiază cu puțină zeamă în care au fiert midiile. Se presară puțin pătrunjel proaspăt și se servește alături de crutoane de pâine prăjită.

Midii cu sos de legume
Ingrediente: 500g midii, ½ ardei kapia roșu, ½ ardei gras galben,  praz (partea albă), 1 roșie medie, 3 căței mari de usturoi, 1 lingură ulei de măsline, 1 lingură sos Worcester, 1 linguriță sos de soia, Puțin sos chilli (opțional), un cub unt.

Mod de preparare: Se pun legumele tăiate cubulețe în unt, se adaugă putină sare  și se lasă la foc mic câteva minute până se înmoaie puțin.  Vine rândul midiilor să se alăture legumeler la tigaie. Se adaugă vinul și se lasă la foc mediu până se deschid toate semn ca sunt făcute. Se adaugă la amidonul alimentar ca să se obțină un sos puțin mai legat și pătrunjelul verde. Toată operațiunea de la adăugatul scoicilor până la final nu durează mai mult de 3 minute, de când se deschid se iau  de pe foc pentru a-și păstra aroma și a nu risca să le gătim prea mult. Se servesc cu o garnitură de cartofi fierți în abur peste care se pune doar puțină sare și piper, ierburi aromate și asezonate pe tot platoul cu puțină boia.