Cum se decongelează corect alimentele – cele mai cunoscute metode alterează mâncarea și ne pun în pericol sănătatea
Decongelarea alimentelor se face de cele mai multe ori urmând metode învățate din auzite. Din păcate, cele mai cunoscute variante de decongelare alterează mâncarea și, mai rău, din acest motiv ne pun în pericol sănătatea.
Super-Hrana.ro vă propune o listă de 6 modalități comune de decongelare a alimentelor, care ar trebui pur și simplu uitate, și bineînțeles soluția pentru o decongelare și o preparare corectă a alimentelor.
Carne lăsată la dezghețat la temperatura camerei
Lăsând mâncarea, în special carnea, să se decongeleze la o temperatură cuprinsă între 4,5-60°C, bacteriile se vor dezvolta nestingherite, acesta fiind intervalul optim în care este reluată activitatea microbiană. În cazul în care produsele alimentare care au fost decongelate astfel nu sunt gătite corespunzător, atunci în mod cert există riscul de îmbolnăvire.
Soluția corectă
Specialiștii din domeniul alimentație publice recomandă trei modalități corecte prn care carnea poate fi decongelată.
Prima este utilizarea unui castron cu apă rece în care sa scufundă carnea ambalată, iar de fiecare dată când apa începe să se încălzească se scurge și se înlocuiești din nou cu apă rece.
A doua varaiantă constă în mutarea cărnii din congelator în frigider. Astfel, trebuie așteptat până când carnea se dezgheață complet.
A treia variantă constă în dezghețarea cărnii utilizând funcția de decongelare a cuptorului cu microunde. Dacă folosim ultima variantă trebuie să gătim carnea imediat după ce a fost scoasă din cuptor.
Evitați peștele congelat
Peștele are o carne foarte sensibilă la schimbările de temperatură, tocmai de aceea foarte mulți bucătari dar și nutriționiști recomandă consumul de pește local, care se găsește mereu proaspăt.
Un pește congelat, care mai apoi a fost decongelat necorespunzător, nu doar că dezvoltă foarte multe bacterii, dar nici după ce a fost gătit la o temperatură corespunzătoare rezultatul nu este unul spectaculos, întrucât peștele devine moale și fără gust.
Soluția de compromis
Specialiștii din domeniul alimentației publice recomandă celor care doresc să consume pește, să achiziționeze doar pește proaspăt, pentru că, în primul rând este mai sigur pentru consum și în al doilea rând este mult mai ieftin. Dacă îți dorești să consumi o anumită specie de pește care nu este specifică țării și alegi să cumperi varianta congelată, trebuie să urmezi cu sfințenie metodele explicate, în funcție de specia de pește, pe eticheta produsului
Legumele trebuie decongelate?
Este o problema care frământă pe oricine dorește să gătească niște legume gata tăiate și curățate, care au fost cumpărate din supermarket. Unele ambalaje oferă indicații despre cum trebuie gătite respectivele legume, dar ceea ce multe companii producătoare uită să menționeze este perioada de timp în care respectivele legume ar trebui gătite. Așa că de cele mai multe ori rezultatul este unul dezastruos, iar legumele se transformă într-un terci care nu mai are nici un gust.
Soluția corectă
Legumele congelate sunt în general prefierte, ceea ce înseamnă că înainte de congelare au fost date într-un clocot de apă. Tocmai acesta este și motivul pentru care aceste legume se pot găti imediat după ce au fost scoase din congelator. Fiind prefierte timpul de preparare al acestor legume este mult mai scurt. Specialiștii în alimentație publică recomandă gătirea la abur a legumelor congelate. Astfel, legumele se vor găti corespunzător.
Puneți alimente congelate în ulei fierbinte fără să curățați stratul de gheață format?
Este total greșit să gătești alimente congelate în ulei încins, întrucât atunci când uleiul fierbinte intră în contact cu apa are loc o reacție violentă, ce rezultă în pulverizarea agresivă a uleiului. Apare riscul arsurilor pielii, sau chiar al incendiilor.
Soluția corectă
Atunci când luați alimentele din congelator și vreți să le preparați imediat încercați să eliminați cât mai mult din gheața acumulată pe suprafața cărnii. Răzuiți gheața sau puneți un jet de apă rece peste carne pentru a elimina cristalele de gheață formate. Cu cât este mai puțină gheață cu atât veți fi mai protejat și uleiul nu va sări din tigaie.
Gătești alimentele congelate la aceași temperatură cu cele decongelate
Atunci când prepari o bucată de carne congelată la aceași temperatură cu o bucată de carne decongelată rezultatul obținut va fi unul dezastruos. Mai exact, o bucată de carne arsă pe exterior și insuficent gătită în profunzime.
Soluția corectă
Bucătarii profesioniști recomandă reducerea temperaturii cu 25% și prelungirea timpului de preparare cu 50%. De exemplu, dacă în mod obișnuit gătiți ceva la 350grade, timp de 10 minute, pentru a găti varianta congelată a respectivului produs veți avea nevoie de o temperatură de 325 grade și un timp de 15 minute. Dacă respecți această regulă rezultatul obținut va fi similar cu gătirea alimentului în varianta decongelată.
Fructe dezghețate rapid
Când vine vorba de utilizarea fructelor congelate la deserturi și nu numai, mulți dintre noi le scoatem din congelator în ultimul moment și apelăm la fel și fel de trucuri pentru a le decongela rapid.
Acest lucru este total greșit, pentru că fructele sunt foarte fragile și grăbirea procesului de dezghețare duce la obținerea unor fructe care devin foarte moi, își pierd culoarea și gustul și capătă un aspect total neatrăgător.
Soluția corectă
Cele mai bune metode de dezghețare a fructelor sunt: trecerea lor din congelator în frigider și păstrarea lor până la decongelarea completă, sau sub jet de apă rece continuu. Ambele metode pot dura ceva timp tocmai de aceea este forte bine să vă planificați din timp ce urmează să faceți și să vă pregătiți cu ingredientele necesare.
Comentariile sunt închise.