Cum se face drojdia de casă din apă și făină
Pâinea făcută în casă, cu maia sau drojdie sălbatică, din ingrediente naturale, vă asigură sănătate. Fără aditivi sau coloranți, o pâine gustoasă se poate obține după o rețetă simplă, în propria bucătărie.
Pâinea cu drojdie făcută în casă din făină și apă este o soluție mereu la îndemână, chiar și atunci când nu aveți în casă drojdie din comerț. Nu aveți nevoie de multe ingrediente, ci doar de puțin timp și de răbdare, iar la final veți obține o drojdie de calitate pentru o pâine de casă 100% naturală.
Ce este drojdia sălbatică
Drojdia sălbatică sau maia este ingredientul care ajută aluatul să fermenteze și să crească. Stă la baza obținerii unei pâini de casă cu consistență și gust.
Ce conține maiaua
Maiua de casă are doua două ingrediente: apă și făină. Aerul este un factor important pentru obținerea drojdiei de casă întrucât ajută la formarea microorganismelor necesare și la fermentare.
Cum se prepară drojdia de casă
Rețeta pentru drojdia de casă este simplă și ieftină. Maiaua se poate prepara în orice bucătărie întrucât nu necesită ustensile speciale. Timpul necesar pentru a obține o drojdie sălbatică de calitate este de circa 7-10 zile.
Ingredinte pentru rețeta de drojdie de casă
Pentru a obține drojdie sălbatică în casă, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:
– 100 ml apă la temperatura camerei sau ușor mai călduță, la circa 22-25 de grade;
– 50 g făină albă de grâu tip 650;
– 50 g făină de secară pentru a grăbi procesul de fermentație.
Ustensile necesare pentru a prepara maiaua
Pentru a prepara maiaua, aveți grijă să aveți la îndemână următoarele ustensile:
– cântar de bucătărie;
– vas în care să amestecați apa cu făina;
– borcan care se închide;
– lingură din inox, silicon sau plastic.
Cum se prepară drojdia de casă
Apa și făina albă și cea de secară se amestecă bine în recipient, apoi produsul obținut se pune în borcan și se închide.
Închiderea borcanului nu trebuie să fie ermetică întrucât acest lucru împiedică intrarea aerului necesar pentru fermentație.
Borcanul cu amestecul pentru maia se pune la un loc întunecos, care păstrează o temperatură de 23-24 de grade Celsius.
Începând din a doua zi, veți vedea că maiaua începe să fermenteze și apar bule, amestecul crește și emană un miros acrișor. Se păstrează numai 100 g din cultură, iar restul de îndepărtează sau se folosește la lipii. Peste ce a rămas se mai pune un amestec din 100 g făină și 100 ml apă, se acoperă și se pune din nou la adăpost de lumină.
Procesul se repetă timp de mai multe zile, până când mirosul devine mai puternic, dar plăcut, iar volumul se dublează. Este nevoie de minim 7 zile pentru ca drojdia sălbatică să devină complet activă, având o greutate de circa 300 g.