Ce și cum cumpărămÎn bucătărieÎn spatele etichetei

De ce trebuie să evitați batoanele de pește congelat – FISH FINGERS

EVITAȚI BATOANELE DIN PEȘTE CONGELAT! Fish Fingers sunt batoanele din peşte alb, pe care le găsim gata congelate, uşor şi rapid de preparat, iar la gust, întotdeauna delicoase. Dar ce conţin batoanele din peşte? Este consumul batoanelor din peşte un pericol pentru sănătate? Consumate regulat oferă avantaje sau dezavantaje sănătăţii? SUPER-HRANA.RO a stat de vorbă cu nutriţionistul Cori Grămescu şi vă prezintă cele mai utile informaţii pe care trebuie să le cunoaşteţi.

Atunci când sunteţi în grabă, vă puteţi gândi că batoanele de pește congelat reprezintă soluţia ideală pentru o masă uşoară. Totuși, pe termen lung, trebuie să cunoaşteţi efectele negative.

Batoanele din peşte conţin de regulă un amestec din carne de peşte, amidon, condimente, sare şi crustă din diferite tipuri de făină cu ou. Acest produs conţine o sursă de gluten din făina de grâu, însă producătorul nu specifică exact tipul condimentelor folosite. Personal, nu sunt de părere că este un preparat pe care să îl consumăm frecvent sau regulat, din cauza cantităţii mari de sare şi a amestecului de aditivi chimici care păstrează compoziţia şi textura acestui produs”, a mărturisit pentru SUPER-HRANA.RO Cori Grămescu.

Când vorbim de alimentaţie, cuvântul potrivit trebuie să fie moderaţie, în caz contrar, orice exces poate dăuna sănătăţii. Batoanele din peşte pot fi trecute în categoria mâncărurilor junk food din cauza modului de preparare.

“Există unele variante în care carnea de peşte este neprocesată prin mărunţire şi aditivare, dar tot sunt produse care conţin multă sare şi potenţiatori de gust. Variantele cele mai frecvent consumate sunt, din păcate, din categoria junk food, iar eu nu recomand spre consum persoanelor pe care le consiliez așa ceva, ci le îndrum către o alimentaţie sănătoasă”, continua declaraţia Cori Grămescu.

Pentru că batoanele din peşte vin congelate, preprăjite, acestea trebuie din nou prăjite în ulei, tocmai din acest motiv, nu reprezintă un aliment bun pentru sănătate și nici pentru dietă. Întreg procesul poate genera anumiţi produşi chimici din grăsimea preparatului.

Ca şi mod de preparare, dacă doriţi să le prăjiţi, batoanele din peşte se pun în tigaia cu uleiul încins până este gătit la mijloc şi se rumenesc pe o parte şi pe alta. Se scot pe un şerveţel de hârtie pentru a se scurge surplusul de ulei.
Dacă doriţi să le preparaţi la cuptor, după ce cuptorul a fost încălzit, pe o foaie de copt, adăugaţi batoanele din peşte până se rumenesc pe ambele părţi.

“Personal, aceast tip de preparat nu prezintă avantaje majore pentru consum, intră în categoria produselor foarte sărate şi procesate, prăjite, ce se pot asimila foarte uşor cu preparatele junk-food-ului, mâncarea rapidă, accesibilă, dar nesănătoasă”, a încheiat declaraţia pentru SUPER-HRANA.RO, nutriţionistul Cori Grămescu.

Citește și 5 adevăruri generale pe care toți nutriționiștii le agreează
Text: Camelia Diaconu