În bucătărie

Dovlecei cu roșii și parmezan (sau brânză) la cuptor – rețetă de vară, sănătoasă și foarte gustoasă

Dovleceii sunt sănătoși și indicați în multe tipurile de diete. Au foarte multă apă, puține calorii și proteine, dar au antioxidanți, vitamine și minerale. Și cum ne aflăm în plin sezon al dovleceilor, vă propun o rețetă simplă, publicată pe blogul divainbucatarie.ro care poate fi consumată atât ca atare, dar și ca garnitură la carne pe grătar sau cuptor.

Ingrediente dovlecei cu roșii și parmezan 
500 g roșii cherry colorate divers
250 dovlecei
200 g zucchini
30 ulei de măsline
30 g parmezan ras fin (îl puteți înlocui cu brânză mai tare)
1/2 linguriță sare
1/4 linguriță piper
verdețuri proaspete tocate (pătrunjel, busuioc, cimbru, oregano)

Mod de preparare dovlecei cu roșii și parmezan 
Am pornit cuptorul la 200°C. Am spălat dovleceii și roșiile, apoi le-am uscat. Am tăiat cele două tipuri de dovlecei în felii mai groase, apoi fiecare felie în sferturi.
Am pus dovleceii și roșiile într-un vas termorezistent, am presarat sare și piper, am adăugat 3 căței de usturoi printre legume, am turnat uleiul și am amestecat până când au fost foarte bine acoperite.
Am ras parmezanul fin și l-am presărat peste legume. Am copt dovleceii cu roșii și parmezan în cuptorul preîncălzit 25 de minute, astfel încât legumele să fie gătite, dar încă ferme. Nu vreți să aveți legume gătite excesiv căci își pierd textura și gustul și nici nu arată bine.
În funcție de puterea cuptorului vostru, este posibil ca timpul de coacere să fie diferit, putând ajunge până la 35 minute, dar cel mai bine este să verificați din când în când.

Pentru alte rețete cu dovlecei, urmăriți blogul meu, am foarte multe – salate, tarte, prăjiți în tigaie cu pesmet, chifteluțe, chiar cu paste sau orez, în mâncare cu pui, în tocănițe, umpluți cu brânzeturi, carne sau legume, conservați pentru iarna, în supe / ciorbe și chiar în deserturi.