Hrana ca stil de viațăLa dietă

E bine sau periculos să consumăm băuturi alcoolice digestive imediat după masă? Mit versus adevăr

E bine să consumăm băuturi alcoolice digestive imediat după ce am terminat să mâncăm? E indicat să bem o gură de alcool tare, pălincă sau țuică înainte de masă pentru a avea poftă de mâncare? Dar un pahar de vin în timpul mesei? Sunt aceste teorii mituri, marketing sau adevăr? Specialistul Super-Hrana.ro vă explică procesele care au loc atunci când asociem alcoolul și mâncarea.

De câte ori nu am auzit păreri sau recomandări despre utilitatea băuturilor digestive consumate imediat după masă? Vorbim de băuturi catalogate drept digestive, lichior, cognac sau brandy. În toată Europa există de ani buni acest trend ajuns de ceva vreme și pe plaiurile mioritice.

Alcoolul stagnează digestia

Unii spun chiar că pălinca sau țuica autohtonă ar fi băuturi alcoolice care ar ajuta digestia dacă ar fi consumate în timpul mesei sau după. Ce-i drept în Europa mai există un alt obicei, acela de a consuma băuturi aromate slab alcoolizate pe post de aperitiv, în România obișnuindu-se să se consume țuică în acest scop.

Nu este indicat să consumăm vin în timpul mesei
Nu este indicat să consumăm vin în timpul mesei

 

Cât este mit sau realitate? De fapt, cât de sănătos sau nociv este acest obicei? Au băuturile alcoolice un efect digestiv benefic sau este vorba doar de marketing construit pe cultura anumitor popoare?

„Alcoolul nu se consumă niciodată în timpul mesei! Nicidecum imediat după masă! Și aici vorbim atât de băuturi slab sau puternic alcoolizate cât și vin sau bere. Cât timp mâncarea este digerată în stomac nu trebuie să turnăm alcool. Altfel, acesta intră peste alimentele în curs de digestie și le stagnează în acest loc, prelungind procesul de digestie. O digestie prelungită poate determina o fermentație severă prelungită”, a explicat pentru super-hrana.ro doctor Livia Florentina Firan, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice la Policlinica nr. 10 din București.

Băut cu moderație, alcoolul este sigur

Totuși, alcoolul poate fi consumat în siguranță, dar cu moderație, conform medicului. Practic, acesta ar trebui consumat cu moderație, fără problem înainte sau după masă, dar într-un interval rezonabil de timp, care să permit o digestie separată.

„Dacă nu este bine să asociem alimentele cu alcoolul nu înseamnă că acesta nu poate fi consumat, bineînțeles în doze reduse înainte sau după masă. Recomandarea este să se întâmple acest lucru cu o jumătate de oră înainte sau după masă, cel puțin, acesta fiind intervalul care nu ar permite ca cele două să se „întâlnească” în stomac. Dacă italienii sau nemții obișnuiesc să consume aceste digestive, cred că ține mai mult de cultura fiecărei regiuni”, ne-a mai spus doctor Livia Florentina Firan.

Citește și:

Consumi alcool zilnic? Află cât poți să bei și să îți menții sănătatea

Test Super-Hrana.ro: Cât de sigur e să bei o ”Marghilomană” și să te sui la volan? Singura rețetă românească de cafea folosește rom sau coniac în loc de apă!

Comentariile sunt închise.