-

Este lege: Margarina, chipsurile și supele la plic – INTERZISE pe piață din 1 aprilie 2021!

Legea privind anumitor tipuri de alimente considerate periculoase a fost publicată în Monitorul Oficial, miercuri – 19 august după ce anterior a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. Legea nr. 182/2020 reglementează conținutul de acizi grași trans în produsele alimentare, destinate consumului uman, pentru a asigura un înalt nivel de protecție alimentară a consumatorilor. Noile reguli se vor aplica de la 1 aprilie 2021 tuturor produselor alimentare destinate consumatorului final, inclusiv produselor alimentare livrate de unitățile de alimentație publică și produselor alimentare destinate a fi furnizate acestora.

Astfel, producătorii vor fi obligați să limiteze acizii trans din alimente. Este vorba de maximum două grame la 100 de grame de grăsime din conținut. Nerespectarea acestei constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 10.000 lei la 30.000 lei. Mai mult,  pentru produsele alimentare care nu respectă prevederile privind condiținutul de acizi trans se dispune retragerea acestora din circuitul consumului uman.

Potrivit legii, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentrun Siguranța Alimentelor, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și Ministerul Sănătății efectuează periodic controale oficiale pentru produsele reglementate din prezenta lege în toate etapele lanțului alimentar.

Proiectul de lege a fost iniţiat de senatorul USR Adrian Wiener, iar prevederile sale ar urma să intre în vigoare de la 1 aprilie 2021.

Iniţiatorul legii atrăgea atenția că acești acizi dăunători sănătății se găsesc în popcorn-ul pentru microunde, creme tartinabile, biscuiți, torturi preambalate, margarine, supe (inclusiv concentrate la plic), sosuri, cereale preambalate, napolitane sau chipsuri.

”Aceste uleiuri se găsesc în principal în produsele alimentare procesate, contribuind la o textură și consistență mai dezirabilă a acestora, prezervarea proprietăților la încălziri repetate și prelungind timpul de valabilitate. Exemple de produse în care se regăsesc AGTN: popcorn pentru microunde, creme tartinabile, biscuiți, torturi preambalate, margarine, produse preparate termic prin prăjire, supe (inclusiv concentrate la plic), sosuri, cereale preambalate, napolitane, chipsuri, uleiuri vegetale solidificate tehnologic”, susține senatorul USR.