EXCLUSIV În România nu există culturi de fructe bio în afară de fructe de pădure sau cătină. Cele aduse din import ascund un secret sumbru!
Fructele bio disponibile pe rafturile magazinelor din România nu sunt din culturi autohtone. Specialiştii spun că majoritatea ar fi de import, fructele bio cultivate în România fiind doar cele de pădure sau cătina. Mai mult, cercetătorii români au detectat pesticide periculoase în fructe bio de import.
În ultimii ani, alimentele bio au fost promovate ca fiind „biletul salvator” dintr-un regim alimentar haotic marcat de asocieri greșite și alimente procesate masiv, aditivate cu te miri ce compuși care ne-ar îmbolnăvi organismul. Prețurile prohibitive încă îi țin pe majoritatea românilor departe de raioanele bio și, mai grav, o serie de informații relevante despre adevăratele caracteristici ale anumitor alimente considerate sănătoase ridică mari semne de întrebare.
Aliment bio înseamnă, pe scurt, că mediul în care a fost crescută respectiva mâncare nu a fost tratat cu elemente chimice. Acest concept se referă atât la produsele vegetale cât și la cele de origine animală.
Pe piața din România, culturile de fructe bio nu există! Sunt doar importate, singurele culturi autohtone fiind de fructe de pădure sau cătină. Nici vorbă de mere, pere, prune, caise, etc.
„Dacă dintr-o cultură convențională, fertilizată și tratată împotriva dăunătorilor un producător obține 30-50 de tone pe an, dintr-una bio sunt obținute doar 10 tone și în cazul acelora, majoritatea cu viermi. Mai mult, pentru omologarea culturii bio trebuie să treacă un an în care cultura nu trebuie tratată cu nici o substanță, deci o perioadă moartă. De aceea, pentru producători nu rentează. Teren propice acestui tip de cultură există”, a explicat pentru Super-Hrana.ro Aurel Tănase, președintele OIPA Legume-Fructe.
Pesticide în fructele BIO de import
Așadar, fructele marcate bio în raioanele supermarketurilor sunt de import. Însă acestea ascund un secret sumbru! În anul 2013, mai mulți cercetători români din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca au realizat un studiu asupra fructelor bio de import.
„Am luat aleatoriu câteva citrice din supermarket, lămâi, mandarine şi banane şi, comparativ, am luat câteva mostre dintr-un magazin de produse bio. Dovada studiului a fost că tiabendazolul este prezent în coaja fructelor bio, ba mai mult, concentraţiile de tiabendazol detectate depăşeau de 13 ori concentraţia maximă admisă. În primul rând, fructele bio nu ar trebui să aibă nici o chimicală depusă pentru conservare, transport sau pentru alte scopuri. Prin urmare, fructele bio nu s-au deosebit prin nimic de fructele convenţionale disponibile în supermarket”, a explicat, la acea vreme, pentru Adevărul, conferenţiarul Simona Cinta Pînzaru, coordonatorul studiului.
Au descoperit tiabendazol în citrice
Tiabendazolul este o substanță chimică, neaprobată pe teritoriul României de către Agenția Națională a Medicamentului. Poate fi folosit împotriva unor viermi intestinali și ca un conservant fungicid pentru anumite alimente.
Mai mult decât atât, medicul nutriționist Cristian Panaite, fondator al Clinicii de Nutriție Kilostop arată pe blogul său o serie de controverse rezultate în urma unor studii de specialitate pe tema calității alimentelor bio.
„Prin consumul de alimente crescute organic putem reduce expunerea la pesticide, dar rămâne neclar dacă o astfel de reducere a expunerii este relevantă clinic”, susține Panaite, citând studiul realizat de J. Forman și J. Silverstein, „Organic foods: health and environmental advantages and disadvantages – 2012”.
Fructele BIO nu sunt mai hrănitoare
De aici reiese faptul că produsele bio nu au neapărat o valoare nutritivă superioară celor convenționale, ci, mai degrabă ne țin departe de pesticide. Iar pesticidele, dacă sunt utilizate, ar putea avea un efect necruțător asupra organismului uman.
Conform nutriționistului Cristian Panaite, „există două studii pe populația generală care au starnit îngrijorarea privind pesticidele. Unul a descoperit o creștere de 50 până la 70% în prevalența ADHD în rândul copiilor, în cazul cărora s-au descoperit pesticide în urină (M F Bouchard et al. Attention-deficit/hyperactivity disorder and urinary metabolites of organophosphate pesticides. Pediatrics. 2010).
Al doilea studiu a descoperit prevalența triplă a cancerului testicular în rândul bărbaților cu un nivel ridicat de pesticide organoclorurate în sânge (F Giannandrea et al. Pesticide exposure and serum organochlorine residuals among testicular cancer patients and healthy controls. Journal of Environmental Scienece and Health. 2011) Deși alimentele ecologice ne țin departe de pesticide, la nivel clinic nu există încă mari avantaje demonstrate”.
Prezentarea actelor de proveniență și conformitate impuse prin lege
Cu toate acestea, Aurel Tănase, șeful Patronatului din Industria de Conserve din Legume și Fructe propune o măsură mai simplă, care să ofere consumatorilor oportunitatea de a-și exercita liberul arbitru.
„Am realizat împreună cu Ministerul Agriculturii o lege care îi obligă pe producători și pe vânzători să prezinte documente de proveniență și de conformitate. Un producător serios folosește corespunzătoe substanțele anti-fungice sau insecticidele. Mai mult, dispune de utilaje performante. Există mici producători care folosesc insecticidele, de exemplu haotic, după ureche, în cantități eronate. Mai mult, unii dintre ei nu respectă nici perioada de recoltare. Recoltarea se face la o anumită perioadă după stropire ca să nu existe nici o problemă, altfel insecticidele pot fi periculoase, iar diferența dintre fructe sau legume nu se face decât prin analize, când poate unii consumatori deja au probleme. Legea există și e în vigoare, dar instituțiile ar trebui să facă verificări și să aplice amenzi. Cunoaștem cazuri când lanțuri de hypermarketuri amestecă fructele de import cu cele românești și le vând ca fiind autohtone. La fel se întâmplă și cu producătorii serioși sau cei amatori. Atunci când se prezintă aceste documente, consumatorul știe ce cumpără”, a încheiat Aurel Tănase.
Sursa foto: blog.kilostop.ro, news.ubbcluj.ro