-

Fost angajat la Dorna Lactate: ”Sunt martor la dezmembrarea fabricii unde am lucrat 15 ani”

România mai pierde o fabrică de procesare. Bucată cu bucată în aceste zile a început dezmembrarea Dorna Lactate, una dintre cele mai de succes afaceri din județul Suceava și din bazinul Dornelor. Firma franceză Lactalis a anunțat în urmă cu o lună închiderea fabricilor din zona Sucevei iar ulterior directorul Agenţiei de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava, Mirela Adomnicăi, a anunțat că firma a notificat instituţia în legătură cu o concediere colectivă a 158 de angajaţi, de la data de 1 septembrie a acestui an!

Ionel Merticariu, un fost angajat al societății, a rezumat în câteva cuvinte postate pe Facebook plânsul unei întregi zone. ”Nu am crezut că voi fi martor la dezmembrarea unei fabrici unde am lucrat și eu acum 15 ani. Păcat, Floreni”, este mesajul fostului angajat al societății, potrivit www.monitorulsv.ro.

216 angajați, trimiși în șomaj

Potrivit directorului AJOFM Suceava, la cele două fabrici din judeţ ale grupului francez Lactalis, de la Floreni şi Vatra Dornei, Dorna Lactate are 216 angajaţi, fiind făcute demersurile necesare pentru ca dosarele de şomaj să fie depuse la angajator, de unde vor fi preluate de inspectorii AJOFM, astfel încât oamenii să nu mai fie nevoiţi să vină până la Suceava.

“Vom oferi informare, consiliere şi vom comunica permanent oferta de locuri de muncă pentru a veni în sprijinul celor afectaţi de închiderea fabricilor”, a spus Adomnicăi.

Francezii de la Lactalis au anunţat printr-un comunicat de presă decizia de a închide cele două fabrici mari din judeţul Suceava, unde era produs brandul LaDorna, precizându-se că LaDorna se va produce în continuare în judeţele Alba şi Covasna, în celelalte unităţi locale ale grupului, respectiv la Albalact din Oiejdea şi Covalact din Sfântu Gheorghe.

Potrivit Lactalis, societatea Dorna Lactate, preluată de în 2008, va continua să funcţioneze, angajaţii afectaţi de măsura concedierii colective în fabricile din Floreni şi Vatra Dornei urmând să primească sprijin pentru a găsi un alt loc de muncă în cadrul celorlalte societăţi aparţinând grupului francez din România sau în alte companii, dar vor primi şi compensaţii salariale.

Totodată, francezii de la Lactalis susţin că decizia de transfer a producţiei din Bazinul Dornelor nu va afecta în niciun fel activitatea de colectare a laptelui de la producătorii locali, vor fi păstrate contractele încheiate cu fermierii români parteneri, iar laptele va fi direcţionat către celelalte fabrici.

Dorna Lactate a fost înfiinţată în 1998 de omul de afaceri elveţian Jean Valvis, care a construit fabrica de la Dorna Candreni şi a lansat brandul LaDorna, iar în 1999 a construit fabrica din Vatra Dornei. Jean Valvis a vândut afacerea, în 2008, către francezii de la Lactalis, la acel moment grupul LaDorna fiind format din firmele Dorna, Dorna Lactate şi Dorna Helas, companie de distribuţie înfiinţată în Grecia. Grupul Lactalis deţine, în prezent, în România companiile Albalact, Covalact, Dorna Lactate, Rarăul, Lactate Harghita, Lactalis România, Parmalat România şi Lactalis Logistic şi are peste 2.300 de angajaţi.