Hrana ca stil de viață

Fresh-ul de fructe e hrănitor mai ales când e băut dimineața. Vezi de ce trebuie să ții cont

Fresh-urile sunt, în această perioadă caniculară, o sursă bună de hidratare. Spre deosebire de apă, sucul de fructe „gâdilă” papilele gustative și, spre deosebire de fructul propriu-zis, fresh-ul se consumă mai repede. Există, totuși, niște reguli de care trebuie ținut cont atunci când consumăn sucuri proaspete făcute din fructe.

Fructele oxidează rapid după ce sunt tăiate

Doctor Livia Firan
Doctor Livia Firan

„Indiferent că urmează să consumăm un fresh sau fructul propriu zis, important e ca acest lucru să se întâmple cât mai rapid după ce acesta este tăiat. Altfel, există riscul să oxideze. Din acest motiv, fructul pierde din compoziție elemente importante, cum ar fi vitaminele și diverști nutrienți”, a declarat pentru Super-Hrana.ro dr. Livia Florentina Firan, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice în cadrul Policlinicii nr. 10 din București.

Fresh-urile sunt consumate, în general, pe întreg parcursul zilei, însă, pentru a profita de efectul antioxidant este indicat ca băutura să fie băută cât mai de dimineață.

Cea mai bună perioadă pentru consum e dimineața

„În intervalul orelor 8.00-12.00 este în desfășurare procesul de detoxifiere al ficatului, început încă din timpul nopții. Nutrienții din fesh-ul de fructe ajută mai mult în derularea acestei etape dacă sucul este băut cât mai proaspăt. Recomandarea ar fi și ca ingredientele fresh-ului să fie cât mai simple și să nu fie un veritabil cocktail tocmai pentru a nu grăbi procesul de oxidare întrucât unele fructe sunt mai acide. Indicat ar fi și ca, la micul dejun să ne obișnuim să mâncăm fructe. Dacă la prima oră consumăm un măr, de exemplu, mai târziu când ni se face foame putem continua cu o banană, care este foarte hrănitoare și dă o senzație de sațietate”, ne-a mai explicat dr. Livia Florentina Firan.

Citește și:

Fructele devin periculoase atunci când sunt consumate pe post de desert imediat după masă