-

Grupul francez Lactalis închide fabricile de lapte de la Floreni și Vatra Dornei!

Grupul francez Lactalis a decis să închidă fabricile din Floreni şi Vatra Dornei, aflate în portofoliul firmei Dorna Lactate, iar 158 de angajați vor fi concediați. Compania a precizat că  brandul LaDorna va fi produs în continuare în celelalte unităţi locale ale grupului, respectiv fabrica Albalact din Oiejdea, judeţul Alba şi fabrica Covalact din Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna.

Măsura concedierii colective presupune desființarea a 158 de poziții. Numărul exact al persoanelor care urmează a fi concediate îl vom putea comunica numai după ce vom ști dacă există salariați interesați să-și continue activitatea în cadrul altor companii din cadrul Grupului Lactalis România,” au declarat, pentru Capital, reprezentanții companiei.

Întregul proces se va încheia la sfârşitul lunii august 2020. Potrivit Lactalis, angajaţii afectaţi de măsura de concediere colectivă în fabricile Floreni şi Vatra Dornei vor primi sprijin pentru a găsi un alt loc de muncă, fie în cadrul celorlalte societăţi aparţinând Grupului în România, fie în alte companii. O parte dintre angajaţi va primi oferte pentru locurile de muncă disponibile în cadrul celorlalte companii româneşti din grup. Mai mult, Lactalis va oferi salariaților disponibilizați consiliere privind protecţia socială a şomerilor şi reintegrarea lor profesională și suport specializat în orientarea lor către acele companii și posturi vacante existente la nivel local.

În plus, salariații vor beneficia și de instruire pentru căutarea unui nou loc de muncă, iar compania îi va recomanda companiilor de recrutare cu care colaborează. De asemenea, angajații afectați de măsura concedierii colective vor primi compensații salariale.

“Această măsură este menită să ne asigure continuarea procesului de producție și a investițiilor în dezvoltarea portofoliului LaDorna cu respectarea riguroasă a cerințelor de performanță și siguranță ale Grupului Lactalis. Am fost nevoiți să luăm această decizie după epuizarea tuturor încercărilor de eficientizare a activității în cele două fabrici, luând în considerare și noua realitate economică care ne determină să fim mai atenți la operativitatea business-ului nostru în România și să ne adaptăm planurile coerent, pentru a rămâne competitivi în industrie”, a spus directorul general am companiei, Giampaolo Manzonetto.

Decizia nu afectează în niciun fel activitatea de colectare a laptelui de la producătorii locali

Colectarea laptelui va continua să se desfășoare normal, cu păstrarea integrală a contractelor încheiate cu fermierii români parteneri și direcționarea laptelui către celelalte fabrici. Grupul Lactalis rămâne cel mai mare colector de lapte din România, cu aproximativ 250 de milioane de litri de lapte colectat și procesat anual, iar un alt angajament important al companiei este susținerea producției românești de lapte.

Brandul LaDorna a fost lansat în 1998 de omul de afaceri Jean Valvis. El a vândut în 2008 afacerea către francezii de la Lactalis, la acel moment grupul LaDorna fiind format din firmele Dorna, Dorna Lactate şi Dorna Helas, companie de distribuţie înfiin­ţată în Grecia.

În prezent, grupul Lactalis deţine în România companiile Albalact, Covalact, Dorna Lactate, Rarăul, Lactate Harghita, Lactalis România, Parmalat România şi Lactalis Logistic şi are peste 2300 de angajaţi şi 7 branduri româneşti (LaDorna, Albalact, Covalact, Zuzu, Fulga, Rarăul, Poiana Florilor) – inclusiv mărci regionale (precum Friss, comercializat în judeţele Harghita şi Covasna) – şi branduri internaţionale (President, Galbani, Santal).

Activităţile de producţie ale companiilor se desfăşoară astăzi în 7 fabrici, dintre care cele mai mari sunt fabrica Albalact din Oiejdea, judeţul Alba, Covalact din Sf. Gheorghe, judeţul Covasna şi Rarăul din Câmpulung Moldovenesc, judeţul Suceava.

Companiile româneşti din Grupul Lactalis au o cifră de afaceri cumulată de aproape 250 de milioane de euro (produse lactate şi sucuri).

Surse: www.capital.ro; www.zf.ro