-Horeca

Hotărâre: Noile restricții care intră în vigoare de sâmbătă, 1 august!

Foto: digi24

Numărul mare de îmbolnăviri cu COVID-19 a determinat autoritățile să impună restricții suplimentare.

Într-o primă fază s-a stabilit că masca va fi obligatorie și în spațiile deschise în anumite intervale orare, iar terasele vor funcționa până la ora 23:00, la fel și sălile de jocuri, potrivit hotnews.ro.

Prim-ministrul Ludovic Orban spune, însă, că nu s-a stabilit cu precizie dacă închiderea teraselor la ora 23:00 este valabilă doar pentru anumite zone sau doar pentru un anume tip de activitate.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat în ședința de marți seară, 28 iulie, Hotărârea numărul 37 privind stabilirea unor măsuri de limitare a răspândirii infecțiilor cu SARS CoV-2 în cazul spațiilor/activităților unde există un risc crescut de infectare.

În baza unei analize făcute de specialiști, Comitetul a făcut următoarele propuneri:

• Instituirea obligativității purtării măștii de protecție, în anumite intervale orare, pentru toate persoanele prezente în spațiile publice deschise stabilite prin hotărâre a comitetului județean sau al Municipiului București pentru situații de urgență, cu avizul direcției de sănătate publică.
• Spațiile și intervalele orare se stabilesc luând în considerare probabilitatea creșterii numărului persoanelor prezente concomitent în spațiile și în intervalele orare respective, ca efect al desfășurării unor activități individuale sau de grup.
• Se exceptează de la această măsura următoarele categorii de persoane persoanele care desfășoară activități fizice intense sau în condiții de muncă solicitante, cum sunt temperaturile ridicate sau umiditatea crescută și copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.
• Interzicerea comercializării și consumului produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice în spațiile special destinate, dispuse în exteriorul clădirilor unde se desfășoară activități de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice, în intervalul orar 23.00-06.00.
• În afara intervalului menționat, operatorii economici care desfășoară aceste activități, au obligația să ia măsuri pentru limitarea numărului de clienți la numărul locurilor pe scaune, precum și a oricăror activități care presupun interacțiunea fizică între clienți, inclusiv dansul.
• Interzicerea desfășurării activității cu publicul pentru operatorii economici din domeniul jocurilor de noroc, în intervalul orar 23.00-06.00.
• Pentru plaje, distanța mai mică de 2 metri între persoane/șezlonguri este permisă numai pentru soți și copii însoțiți de adulți (părinți, bunici).

Propunerile transmise prin Hotărârea CNSU urmează să fie supuse aprobării Guvernului. Totodată, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a precizat, într-o emisiune televizată, că măsurile vor intra în vigoare de la 1 august 2020.

Cu toate acestea, prim-ministrul Ludovic Orban a spus că unele dintre măsuri sunt încă în analiză, precum cea a închiderii teraselor după ora 23.00, mai scrie hotnews.ro. 

”Nu se închide nimic. După ora 23.00, anumite activități unde, de regulă, după ora 23:00 există riscul transmiterii virusului, vor fi închise. Analizăm dacă aplicăm la nivelul întregii țări sau la mare, în București sau în alte zone”, a spus șeful executivului, când a fost întrebat de jurnaliști despre închiderea teraselor.