Importator de ulei de palmier: ”Noi îl aducem doar pentru că piața îl cere. Daca ar fi după noi, l-am interzice. Arde pielea, atât este de acid!”
Uleiul de palmier a fost promovat masiv în România ca o soluție miraculoasă pentru mâncărurile prăjite. S-a spus că în același ulei se pot prăji mai multe tipuri de alimente întrucât acesta nu se alterează și nu reține gustul sau mirosul alimentului gătit înainte.
Mai mult, uleiul de palmier a fost recomandat ca un aliment care nu favorizează creșterea colesterolului. Surpriză, însă! Consumul de alimente prăjite în ulei de palmier este descurajat chiar de cei care îl aduc în România.
„Noi importăm și distribuim acest tip de ulei pentru că există o cerere mare din partea pieței. Dacă ar fi după noi, l-am interzice. Sună ciudat, dar ne sfătuim și clienții să se orienteze spre alte produse. Chiar am făcut și o propunere către autorități în acest sens, le-am sugerat să îl interzică. Motivul este simplu, uleiul de palmier poate fi foarte periculos”, a spus pentru Super-Hrana.ro, Laurențiu Năstase, administrator al companiei Nlvoil Systems, importator și distribuitor al uleiului de palmier, prin intermediul ulei-de-palmier.com. Compania importă acest ulei în România, principala piață de desfacere fiind cea din industria hotelieră, a restaurantelor sau catering.
Administratorul ne-a explicat că motivul cererii crescute vine exact pe fondul promovării faptului că acest ulei poate fi folosit la prăjit în repetate rânduri. „Acest ulei devine după 3-4 utilizări foarte acid. Utilizatorii pot face un test simplu și după ce îl folosesc de câteva ori să pună o picătură pe piele. Vor observa cum pielea va fi arsă!”, a adăugat Laurențiu Năstase.
Unde se varsă ulei uzat, trei ani nu mai crește nicio plantă, nimic!
Mai mult, cei implicați în această afacere conștientizează și trag un semnal de alarmă asupra impactului asupra mediului. Se pare că hectare întregi de pădure tropicală sunt defrișate pentru a face loc plantațiilor de palmieri ce urmează să fie utilizați pentru extragerea uleiului.
„Impactul negativ asupra mediului pornește de la sursă și continuă cu utilizatorii. Cine aruncă acest ulei pe scurgere face o greșeală enormă. În contact cu apa, el devine solid precum săpunul și blochează instalațiile. Mai rău, dacă ajunge în apă formează o peliculă care nu permite viețuitoarelor să se oxigeneze corespunzător. Noi am făcut un experimement și am pus ulei de palmier pe un metru pătrat de pământ acoperit de vegetație. Trei ani acolo nu a mai crescut nimic!”, declară Laurențiu Năstase.
Compania pe care o administrează se ocupă și de colectarea uleiului uzat, prin uleialimentaruzat.net, iar Laurențiu insist ca toți utilizatorii, fie că sunt personae juridice sau fizice să apeleze la profesioniști atunci când vor să scape de uleiul folosit, întrucât impactul asupra mediului poate fi devastator.
Semnal de alarmă: Uleiul de palmier este peste tot, chiar și când nu-l vezi! Află în ce alimente se află cantitați mari din această bombă nutrițională
Detalii și mai alarmante despre utilizarea uleiului de palmier au fost oferite public și de către nutriționistul Mihaela Bilic.
„Uleiul de palmier este lider mondial la consum,chiar dacă voi nu-l vedeți ca atare pe raftul supermarketului. Margarina, semipreparatele, biscuiții sau cerealele de mic dejun, toate conțin ulei de palmier. Termenul sub care se ascunde pe orice etichetă este acela de “ulei vegetal”,deci fugiți de orice produs unde nu este precizat tipul de grăsime folosită, dacă e vegetal înseamnă că e palmier. Catastrofa ecologică este dublată și de una nutrițională pentru că, dragii mei, dacă e vegetal nu înseamnă că e și sănătos. Uleiul de palmier, deși e vegetal, e mai bogat în găasimi saturate decât untul sau alte grasimi de origine animală. El conține un acid gras numit palmitic, a cărui reputație negativă în relația cu colesterolul din sânge a afectat grav și pe nedrept inclusiv deliciosul unt. Ironia e că untul are 30% acid palmitic, carnea roșie 20% în timp ce uleiul de palmier contine 45%”, a explicat Mihaela Bilic.
Comentariile sunt închise.