Intoleranță la gluten? Prevenția este cel mai bun „tratament” al bolii care te poate afecta fără să știi
Din ce în ce mai mulți români sunt diagnosticați cu „intoleranță la gluten”. În termeni medicali vorbim despre boala celiacă sau enteropatia glutenică și este o afecțiune care se manifestă prin localizarea inflamației la nivelul intestinului subțire, fiind o afecțiune de natura alimentară. Din păcate, dietele haotice și predispoziția genetică a unora dintre noi declanșează afecțiunea numită și „boala omului modern”. Este o afecțiune, de cele mai multe ori asimptomatică, deci oricine poate fi bolnav fără să știe, așa că nutriționistul sportiv Șerban Damian recomandă prevenția ca „tratament” sigur.
Intoleranța la gluten este un diagnostic auzit din ce în ce mai des în ultimii ani, mai ales în cazul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 30 și 40 de ani. Această afecțiune poate să înceapă să se manifeste și din primii ani de viață, când se diversifică alimentația copilului și sunt introduse produse cerealiere care au un conținut ridicat de gluten.
Afecțiune declanșată de ingestia gliadinei
Studiile efectuate de-a lungul timpului au demonstrat faptul că, boala celiacă rezultă din combinarea factorilor de mediu și a factorilor genetici.
„În privința factorilor de mediu, pe lângă existența gliadinei în alimentație s-a constatat faptul că există și alți factori ce contribuie la declanșarea și exacerbarea enteropatiei: alimentația bogată în grăsimi, stresul și enterovirozele. Proteina numită gliadină este o componentă solubilă a glutenului ce se găsește în grâu, orz, ovăz, secară și hibrizi ai acestor cereale. Gliadina reprezintă 40% din totalul proteinelor care se găsesc în bobul de grâu și acționează la nivelul intestinului subțire prin modificarea vilozităților, contribuind la instalarea malabsorbției. Încet, primele două treimi ale intestinului subțire sunt afectate, iar aria de absorbție la nivelul acestui organ este redusă semnificativ, diminuând digestia și transportul în sânge a nutrienților esențiali”, a declarat pentru Super-Hrana.ro doctorul Șerban Damian, specialist în nutriție sportivă.
Intoleranța la gluten o boală înșelătoare
Simptomatologia bolii diferă foarte mult de la un pacient la altul, tocmai de aceea muți dintre noi putem suferi de intoleranță la gluten fără ca măcar să știm asta.
“Mulți pacienți sunt asimptomatici sau au simptome minore, ceea ce ne face să credem că cei care suferă cu adevărat de această boală sunt mult mai numeroși decât o arată statisticile oficiale. Cel mai frecvent întâlnite simptome sunt: durere abdominală, balonare, oboseală, scădere în greutate, diaree. De asemenea, pacienții care suferă de intoleranță la gluten au anemie accentuată din cauza lipsei fierului sau a acidului folic. Acestea ar fi, în linii mari, simptomele care ar trebui să te trimită la doctor”, ne-a spus doctorul Șerban.
Nutriționistul a subliniat faptul că la copiii cu vârste cuprinse între 6 luni și 3 ani simptomele sunt: diaree, reducerea ritmului de creștere, vărsături, balonare și modificări ale scaunelor.
Scoaterea din alimentație a produselor ce conțin gluten
În cazul în care analizele indică o intoleranță la gluten, trebuie eliminate din dietă definitiv toate produsele care conțin gluten. “Ameliorarea clinică are loc imediat ce se restricționează gliadina în alimentație. Practic se va exclude complet din regimul alimentar grâul, secara, ovăzul și orzul. Chiar și simpla contaminare a făinii folosită de pacient cu resturi de făină cu gliadină, la moară de exemplu, poate declanșa simptomele specifice celiachiei. Numai în condițiile excluderii tuturor surselor de gluten, intestinul subțire începe să se regenereze și să funcționeze normal, iar complicațiile cronice sunt prevenite”, ne-a spus doctorul Damian.
Prevenția e cel mai bun tratament
Specialistul în nutriție alimentară recomandă eliminarea din alimentație a tuturor produselor care pot conține proteină de gluten, pentru a permite refacerea completă a intestinului subțire și pentru evitarea complicațiilor.
”Sursele evidente de gluten cum sunt produsele de panificație, pastele, sunt ușor de îndepărtat. Probleme apar atunci când trebuie să alegi din multitudinea de produse de pe piață, pe cele care nu conțin, nici măcar un gram de gluten. Sunt produse precum: brânzeturile, conservele, mezelurile, dulciurile, sosurile pentru paste care ar trebui să specifice pe etichetă dacă conțin gluten sau nu. Așa că dacă nu sunteți sigur că produsul pe care îl cumpărați are sau nu gluten mai bine nu îl cumpărați. Un pacient diagnosticat cu boala celiacă nu trebuie să riște să consume un produs a cărui compoziție nu o cunoaște”, a declarat pentru Super Hrana, nutriționistul Șerban Damian.
Nutriționistul recomandă ca în primele săptămâni de regim fără gluten să fie suplimentate sursele de minerale, vitamine și proteine. De asemenea, se recomandă o restricție a grăsimilor alimentare.
Alimentele permise celor care au intoleranță
„Cei care suferă de intoleranță la gluten au voie să consume următoarele alimente: lapte praf, lapte proaspăt, frișcă, iaurt, lapte bătut, brânză de orice fel, ouă, carne, legume, fructe, pâine din făină fără gluten, produse de panificație pe bază de porumb și orez, grăsimi, unt, margarină, ulei vegetal, nuci, condimente, dulciuri cu condiția să nu conțină ingrediente nepermise”, ne-a explicat nutriționistul.
Alimente interzise
Lista alimentelor nepermise este destul de lungă, dar partea plină a paharului este că întotdeauna se găsesc alternative.
“Sunt destul de multe produse care sunt interzise pentru consum persoanelor care suferă de intoleranță la gluten. Acestea sunt: făina de grâu, orz, ovăz și secară, carne preparată cu făină de cereale, brânzeturi cu gumă de ovăz, paste făinoase, semipreparate din orez, piureuri de legume din comerț, sosuri pentru salate gata pregătite, dulciuri, unele tipuri de gumă de mestecat, unele tipuri de muștar. Cel mai important este să citească eticheta și dacă au dubii să nu cumpere acel produs, este cel mai sigur așa”, a declarat pentru Super-Hrana.ro doctorul Șerban Damian.
Între 3-10% dintre românii au intoleranță la gluten
Deși această boală afectează foarte mulți oameni la nivel mondial nu există o situație clară și un număr exact al celor care se confruntă cu această afecțiune.
“Este extrem de dificil să dai o cifră exactă a celor care se confruntă cu această boală, în mod special pentru că sunt foarte mulți cei care suferă de intoleranță la gluten dar nu știu asta. La nivelul anului 2008 boala celiacă afecta 2% din populația României, iar îmbolnăvirile veneau din rândul copiilor, astăzi se consideră că între 3-10% din populația țării are această boală, mulți fără ca măcar să știe că suferă de acest tip de afecțiune”, a declarat pentru Super Hrana doctorul Șerban Damian, specialist în nutriție sportivă.
Sfatul Super Hrana
Dacă aveți orice bănuială și, mai ales, la cel mai mic semn specific simptomatologiei intoleranței la glutensau adresați-vă unui medic. Specialistul va cere și va analiza o serie de analize amănunțite, ce pot determina dacă aveți o anumită intoleranță.
Fie că vorbim de intoleranță gluten sau lactate, doar medicul specialist este cel care vă poate pune un diagnostic și vă poate oferi regimul alimentar pe care va trebui să-l urmați toată viața.
sursa foto: enkivillage.com, healthnowmedical.com, trinfinity8.com