-Târguri și expoziții

Amenzi aplicate în piețe pentru lipsa prețului afișat la tarabă!

Foto: ziuacontanta.ro

Toleranță zero din partea oamenilor legii la ultimele controale efectuate în piețe. Cantități impresionante de legume proaspete au fost confiscate pentru încălcări ale legii, iar în mai multe situații s-au aplicat amenzi -sancțiunea constatată fiind lipsa prețului afișat la tarabă.

Piețele din județul Galați au fost controlate recent de oamenii legii, care au aplicat zeci de amenzi și au confiscat bunuri. Poliţiştii locali din cadrul Serviciului Control Activităţi Comerciale care au verificat piețele au constatat numeroase nereguli, de la prețuri lipsă la cântare care funcționau în favoarea comerciantului.

Au fost confiscate 4.800 de kilograme de fructe/legume (struguri, hrean, roşii, vinete), 1.360 de ţigarete şi trei cântare, bunuri în valoare de peste 11.500 de lei, potrivit adevărul.ro.

”Pe perioada acţiunii de control, oamenii legii au verificat un număr de 38 de operatori economici/persoane fizice şi au aplicat 23 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 4.300 lei. Pentru lipsă afişare preţuri, în baza HCL 260/2018, poliţiştii locali au dat un număr de 10 amenzi, alte 13 sancţiuni contravenţionale fiind aplicate în baza Legii 12/1990”, a declarat Aurelia Matei, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Galaţi.

Potrivit oamenilor legii, în primele nouă luni ale anului, poliţiştii locali din cadrul Serviciului Control Activităţi Comerciale au aplicat 465 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 330.100 de lei. Dintre acestea, 177 au fost aplicate pentru încălcarea prevederilor HCL 260/2018. Tot în perioada menţionată, oamenii legii au suspendat activitatea la 12 agenţi economici şi au ridicat marfă în vederea confiscării în 72 de cazuri.

În perioada iunie-septembrie 2020, poliţiştii locali din cadrul Serviciului Control Activităţi Comerciale au efectuat verificări cu privire la ocuparea domeniului public cu terase sezoniere, lăzi cu îngheţată, vitrine frigorifice şi chioşcuri pentru îngheţată/băuturi răcoritoare. Ca urmare a acestor controale, au fost aplicate 12 sancţiuni, în valoare totală de 6.800 de lei.

Poliţiştii locali au aplicat amenzi și pentru lipsă acord funcţionare şi autorizaţie pentru alimentaţie publică. În acest caz s-a dispus măsura complementară de suspendare a activităţii la doi din cei trei operatori economici verificaţi, în baza OG nr. 99/2000.

Au mai fost date sancțiuni pentru: lipsă licenţă amplasare terasă sezonieră conform HCL 260/2018, lipsă autorizaţii emise de autorităţile publice locale şi/sau central şi lipsă autorizaţii utilizare muzică în scop ambiental (drepturi de autor), conform Legii 8/1996.