AutenticBani din mâncareHrana ca stil de viațăÎn bucătărieSpecial

Legume țărănești pentru „boierii” de la București! Ridichile oltenești aduse de tanti Floarea în piața Obor au coaja lucioasă și sunt roșii precum focul, semnele prospețimii

Campania ”Oamenii din spatele gustului de toamnă” continuă cu un nou episod despre legumele țărănești, aduse la București, tocmai din Olt de Floarea Curt. Ridichile sau comuna Optași Măgura care ajung pe tarabele din piața Obor, din București, sunt „aditivate” cu îngrășământ natural, după metodele bătrânești, iar culoarea roșie aprinsă și textura lucioasă a cojii arată că zarzavaturile sunt proapete.

Luna Septembrie, sau Răpciune cum i se spune în popor, este cea mai importantă pentru cei care lucrează pământul. E luna în care se culeg roadele muncii, iar gospodarii autentici au parte de recunoștința cuvenită, ei fiind cei care dau gust toamnei.

Floarea Curt, din localitatea Optași Măgura este unul dintre acești oameni. Zi de zi femeia se trezește cu noaptea în cap și pornește pe drumul de peste 150 de kilometri spre Capitală.

Urmează acest ritual de peste două decenii pentru a asigura traiul familiei sale și, implicit, pentru a ne aduce gustul autentic al legumelor țărănești, crescute fără tratamente chimice.

SAM_3949
Floarea Curt şi minunatele ei ridichi

 

„Dacă ai grijă de pământ și îl prelucrezi așa cum trebuie, el îți oferă tot ce ai nevoie pentru a crește legume fără a adăuga alte substanțe chimice, care nu doar că au o influență negativă asupra proprietăților solului, substanțele aplicate afectează gustul și proprietățile nutritive ale legumelor. Tot ce e natural este mult mai bun. Chiar dacă încerc să-i conving pe clienți că ceea ce facem noi este 100% natural, fără intervenții cu substanțe chimice, oamenii sunt sceptici, tocmai pentru că nu mai cred că cineva mai produce ceva natural în România. Producătorul român de legume va avea întotdeauna grijă de ce și cum cultivă fără să aducă daune solului”, a explicat pentru Super-Hrana.ro tanti Floarea.

Are grijă de legume cu apă, îngrăşământ organic și căldura soarelui

Într-o perioadă în care marea majoritate a agricultorilor încearcă să obțină producții cât mai mari cu orice preț, Floarea înoată împotriva curentului și își hrănește legumele doar cu apă și gunoi de grajd. Femeia vinde kilogramul de ridichi cu 1.50 lei

”Suntem prea săraci ca să ne permitem să stropim cu ceva legumele. Cultivăm legume folosindu-ne doar de apă, gunoi de grajd și soare. Nu utilizăm substanțe chimice nici pentru a stimula creșterea răsadurilor, nici pentru rezistența lor, totul se face în mod natural, așa cum cultivau și bunicii noștri”, a mai explicat Floarea Curt

Ridichile sănătoase se cunosc după culoare

Ridichile sunt proaspete atunci când au culoarea roșu intens, când frunzele sunt verzi și ferme, iar coaja are un aspect lucios, nu mat.
„Este foarte dificil să diferențiezi o ridiche crescută fără substanțe chimice și una care a fost ajutată de astfel de substanțe. Poate cel mai important lucru care ar trebui să te pună pe gânduri este dimensiunea. Dacă ridichea este foarte mare există șanse ca planta să fi fost stimulată pentru a ajunge la acea dimensiune. În schimb dacă ridichea are diametrul unei monede de 50 bani, atunci planta a crescut în mod natural”, ne-a învățat legumicultoarea din Olt.

Ridichile mici au pulpa zemoasă

Dimensiunea este cea care îți poate spune dacă ridichea este seacă sau are o pulpă zemoasă. Se întâmplă foarte des ca ridichile foarte mari să fie seci în interior, în schimb cele mici să aibă o pulpă zemoasă, dulceagă cu un gust ușor picant.

Salata verde nu se depozitează în frigider

Tanti Floarea completează gustul toamnei și cu alte roade ale culturii familiei ei din județul Olt, salata verde. Și în acest caz, femeia ne-a împărtășit o serie de sfaturi utile.

Kilogramul de ridichi se vinde cu 1.50 de lei la taraba Floarei Curt
Kilogramul de ridichi se vinde cu 1.50 de lei la taraba Floarei Curt

 

”Salata trebuie să fie verde închis, locul de unde a fost desprinsă trebuie să aibă culoarea crem, nu maro pentru că asta indică faptul că salata a fost culeasă de mult. Frunzele de salată trebuie să fie ferme, fără să prezinte pe suprafața lor urme de vătămări de insecte. Este foarte important de știut faptul că atunci când ajungeți acasă trebuie să spălați salata foarte bine, frunză cu frunză. După ce ați spălat salata trebuie să o consumați cât mai repede. Nu este prea indicat să depozitați frunzele de salată în frigider, mai bine le lăsați la temperatura camerei și încercați să le udați constant pentru a nu se ofili. La fel de important este faptul că salata nu se taie cu cuțitul de inox, ci se rupe”, ne-a sfătuit Floarea Curt.

Bucureștenii preferă legumele din supermarket

Seceta a pârjolit o parte însemnată a suprafețelor cultivate de familia Floarei Curt. „Suntem foarte supărați, anul acesta a fost un an foarte secetos, iar producția a scăzut foarte mult. Avem sistem de irigare, dar apa este foarte scumpă, iar aparatul înregistrează, totul pe cheltuiala noastră. Am avut câteva culturi care s-au uscat din cauza temperaturilor ridicate și a lipsei de precipitații. Chiar și așa cu o producție mai mică este dificil să vinzi la piață, în Capitală, întrucât bucureștenii preferă ofertele de la supermarket, în detrimentrul legumelor crescute cu trudă de agricultorul român”, a declarat pentru Super-Hrana.ro Floarea Curt.

Citește și:

Perele copilăriei, tratate doar cu îngrășământ organic. Adina Moldoveanu din Dâmbovița aduce bucureștenilor gustul cel bun al toamnei

Roșii cu inimă la taraba tinerei Luminița Alexandru, una dintre păstrătoarele gustului adevărat al legumelor crescute la țară