-Târguri și expoziții

Se deschide Mall-ul micilor producători, locul unde își pot vinde produsele fermierii din Apuseni!

Foto: Facebook/Silviu Ponoran

Producătorii din Apuseni au acum un nou spațiu de desfacere, hala agro-alimentară Zlatna, din județul Alba! Construcția a fost reabilitată din fonduri europene și se dorește a fi una dintre cele mai moderne și frumoase piețe din țară.

Pe lângă atributele comerciale și economice ”mall-ul moțesc” se vrea și un punct de atracție turistică datorită picturii exterioare și a vitraliilor, după cum spunea chiar primarul orașului Zlatna, Silviu Ponoran pe pagina sa de Facebook.

Primăria oraşului a realizat acest proiect cu ajutorul fondurilor europene, printr-un proiect acordat prin intermediul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), în valoare de 894.081 lei, fără TVA.

Inițiativa locală este destinată sprijinirii producătorilor locali pentru a-şi putea vinde marfa produsă în locuri de desfacere care corespund standardelor şi normelor europene. Totodată, de investiţie vor beneficia şi locuitorii de pe raza oraşului Zlatna, respectiv un număr 2.512 gospodării, prin asigurarea cu produse agro-alimentare prospete. Suprafaţa construită este de 268,4 metri pătrați, iar suprafaţa desfăşurată este de 536,8 metri pătrați. De asemenea, la parter există o zonă comercială de 160 mp, o cameră frigorifică şi un spaţiu de depozitare. La etaj s-a realizat o zonă comercială de 170 mp şi grupuri sanitare, scrie ziarulunirea.ro.

Primarul de la Zlatna, Silviu Ponoran a mai declarat, pentru presa locală, că în hală se va pune în practică şi un proiect pilot de valorificare a cărnii de porc, care ar putea ajunge chiar şi la export. Hala va avea propriile spaţii frigorifice, astfel încât carnea să poată fi depozitată în condiţii de siguranţă.

Atmosfera specială este dată de picturi pe pereții exteriori ai clădirii, realizate de de un artist local, Cristian Demean, cu imagini de animale şi motive tradiţionale.

”Este o iniţiativă de lăudat, având în vedere că acum nu prea avem unde să ne valorificăm produsele. Eu cultiv legume în grădină şi am şi fructe bio, pe care aş putea să le vând. Noua hală agroalimentară este ceva ce nu am mai văzut până acum, cu acele desene de animale pe pereţi. Aşteptăm momentul la care vom putea intra în interior că să folosim spaţiile”, a declarat, la rândul său, fermierul Ioan Muntean.

Oraşul Zlatna are în prezent aproximativ 7.000 de locuitori şi este amplasat pe Valea Ampoiului, în Munţi Apuseni, la 30 de kilometri de Alba Iulia. În trecut era un oraş mono-industrial, cu un combinat de prelucrare a cuprului şi o exploatare minieră pentru metale preţioase.  La Zlatna rulează în prezent câteva investiţii prin care o parte din popuație își poate câștiga existența.