Mâncarea de gutui: rețeta clasică din bucătăria bunicilor
Mâncarea de gutui este unul dintre deliciile toamnei! Gutuile pot fi consumate în diferite forme, crude sau preparate. De la celebrul gem de gutui, nelipsit din cămara bunicilor,și compotul aromat, până la mâncarea tradițională de gutui.
Acest din urmă preparat vine să aducă un plus pe masa oricărei gospodine, chiar dacă, deseori, poate fi confundat cu un desert.
Rețeta de mâncare de gutui este una simplă, la îndemâna oricui, iar elementul de bază este chiar gutuia.
Mâncarea de gutui este celebră mai ales în zona Bărăganului, iar bunicile o pregăteau cu mare plăcere în preajma Crăciunului, potrivit adevărul.ro.
Ingrediente pentru mâncarea de gutui – rețeta clasică
- 4 gutui medii
- 5 linguri de zahăr
- 2 linguri făină sau de amidon alimentar
- 50 de mililitri ulei
- 1/2 litru de apă
- un praf de sare
- la alegere, un baton de scorţişoară
Cum se prepară mâncărica de gutui
Se curăță gutuile de puf prin spălare cu un burețel sau spălare repetată până acesta se înlătură complet. Se taie pe jumătate și se curăță de sâmburi, apoi se taie felii, nu foarte subțiri, cam de un centimetru grosime. Zahărul se caramelizează ușor, la foc domol, apoi se adaugă gutuile, scorțișoara și se toarnă apa peste ele. Se lasă la fiert câteva minute apoi se ia cratița de pe foc. În alt vas se încălzește uleiul și se adaugă amidonul sau făina (după preferințe) mestecându-se ușor pentru a nu se prinde. După aproximativ un minut se pune amestecul peste compoziția cu gutuile. Se adaugă un praf de sare și se mai fierbe compoziția 10 minute, până când sunt păstrunse gutuile.
În ceea ce privește cantitatea de zahăr, aceasta poate varia, în funcție de cât de dulce preferați mâncărica sau poate fi caramelizat mai puternic, însă va persista gustul de caramel.
La final, veți avea pe masă o mâncare de gutui cu gust dulce-acrișor numai bună de savurat împreună cu familia în plină toamnă sau chiar în plină iarnă, pentru că păstrate corespunzător, gutuile rezistă foarte bine timp îndelungat.