-

„Mâncarea săracului” a ajuns un lux. Are un preț de 20 de lei

Mâncarea săracului - pâine cu unsoare și ceapă roșie

Inflația, care a crescut la cote alarmante în ultimul timp, devine din ce în ce mai greu de suportat pentru români. Chiar și produsele care erau înainte ușor accesibile pentru oamenii cu venituri mai mici, cum ar fi „mâncarea săracului”, a ajuns la un preț exorbitant.

O pită cu untură și ceapă, care odinioară costa 2 lei, a ajuns astăzi să coste de 10 ori mai mult.

paine cu untura si ceapa
Până și „mâncarea săracului” nu mai este ieftină (foto: savoriurbane.com)

„Mâncarea săracului” nu mai e la fel de accesibilă

Scumpirile din ultima perioadă îi determină pe români să cumpere mai puţine alimente şi să caute promoţiile din supermarketuri. Situaţia este una îngrijorătoare şi acest lucru este acum destul de vizibil. Avem creşteri de prețuri până și la produsele pe care cândva și le permitea oricine. De exemplu, „mâncarea săracului” din Ardeal a ajuns să coste 20 de lei. Cu nu atât de mult timp în urmă, aceasta era doar 2 lei.

„Mâncarea săracului”, așa cum se mai numește pita cu unsoare și ceapă, nu mai este o opțiune pentru persoanele cu venituri mai mici. Inflația din 2022 – 2023 a făcut ca prețul acesteia să crească amețitor, până la 20 de lei.

Această creștere este imensă, dacă ne gândim că, la un moment dat, celebra pâine cu unsoare și ceapă, lansată după Revoluție, costa doar 2 lei. De curând, un turist a dezvăluit noua valoare al preparatului, pe o rețea socială.

„Inflația în România. Când am fost ultima dată era 2 lei porția. Acum e aproape 20. Pentru cunoscători!”, a declarat un clujean, potrivit publicației locale Știri de Cluj.

Merită menționat că în trecut, pita cu unsoare și ceapă era mâncarea preferată a studenților, datorită gustului extrem de delicios al acesteia și datorită faptului că era foarte ieftină. În urmă cu doar doi ani de zile, o felie costa doar doi lei la cantină. Acum, însă, tariful este de 10 ori mai mare.

o lingura cu untura de porc si un borcan
Untura de porc, mai scumpă ca niciodată (foto: realitatea.net)

Cât costă untura de porc

Untura de porc a devenit și ea un lux pentru români. De cele mai multe ori, aceasta era utilizată de gospodine în locul uleiului de floarea soarelui.

Din păcate însă, și acest produs a avut de suferit din cauza inflației din ultimii doi ani. Conform site-urilor de profil, un singur kilogram de slănină se vinde la un preț cuprins între 25 și 30 de lei, iar proaspătă, aceasta poate costa chiar și 40 de lei.