Nou pe piațăSpecialVegetarian și vegan

EXCLUSIV | Moringa – planta care poate înlocui carnea crește de anul acesta și în România. Este o ”bombă” de aminoacizi!

Dr. Ing. Costel Vânătoru

Moringa, o plantă care poate înlocui carnea în alimentația umană crește de anul acesta și în România. Moringa Oleifera, cunoscută la nivel mondial ca ”Arborele vieții”, este aclimatizată în prezent la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, acolo unde dr. ing. Costel Vânătoru este foarte încrezător că planta-minune va putea fi cultivată în curând de orice român care își dorește o alimentație sănătoasă.

Despre Moringa Oleifera se știe că asigură organismului uman toți aminoacizii, alături de un complex bogat de vitamine, minerale, nutrienți și antioxidanți, ceea ce face ca în alte părți ale lumii, planta-minune să fie folosită pentru combaterea malnutriției încă din cele mai vechi timpuri. Astăzi, Moringa Oleifera a ajuns în România. Și nu sub forma unor produse sintetizate și importate, ci ca o plantă anuală cu șanse mari să devină perenă.

Moringa este aclimatizată la Buzău

”Arborele vieții” a ajuns la Stațiunea din Buzău acum doi ani, fiind plantat și îngrijit de anula cesta de către ing. Costel Vânătoru, care se ocupă de aclimatizarea lui.

„Am documentat proprietățile Moringa Oleifera și am decis să încercăm aclimatizarea sa în România. Proprietățile vaste și domeniile multiple de utilizare ne-au convins să demarăm acest proiect. Transformarea sa în plantă perenă autohtonă ar fi o realizare majoră care ar deschide noi drumuri în multe domenii în țara noastră. Am început în urmă cu doi și am atins rezultate semnificative. Anul acesta e foarte important, întrucât vom afla dacă Moringa, cultivat în aer liber, va trece peste iarnă. Conform rezultatelor actuale, estimez că vom înregistra un nou succes. Scopul nostru este să îl transformăm într-o plantă perenă, în România fiind momentan doar anuală. Deci am reușit să îl adaptăm solului autohton”, a declarat în exclusivitate pentru Super-Hrana.ro, dr. ing. Costel Vânătoru.

Crește în sol nisipos

Moringa Oleifera crește în zone tropicale sau subtropicale cu sol nisipos.

„Este nevoie de o perioadă de aproximativ cinci ani până când vom fi siguri că vorbim de o plantă perenă. Până atunci, Moringa poate fi cultivat de oameni, în casă sau spații protejate, în ghiveci. Sfatul este să fie întreținut, tuns, pentru a nu-i da voie să se înalțe prea mult și pentru a stimula apariția lăstarilor. Moringa crește până la 12 metri înălțime”, ne-a explicat dr. ing. Costel Vânătoru.

În prezent, SCDLB nu comercializează semințe de Moringa, fiind așteptat momentul definitivării procesului de aclimatizare.

DSC_0130Izvor de sănătate

India este statul care exploatează, la nivel mondial, cea mai mare cantitate de Moringa este India, cu o producție anuală de până la 1.3 milioane de tone de fructe, obținute din culturi de aproximativ 380 de kilometri pătrați. Este cultivat și în Thailanda, Filippine, Taiwan, America Centrală sau America de Sud, în Caraibe, Africa sau Hawaii. Mai nou, și în România, la Buzău.

Moringa Oleifera este folosit în țările unde crește ca aliment sau ca supliment alimentar. În zonele sărace din aceste regiuni, este promovat și folosit de anumite organizații umanitare ca o soluție în lupta cu malnutriția. Se spune că toate părțile arborelui sunt comestibile și hrănitoare, frunze, păstăi, semințe, fructe și rădăcină. Mai mult, se poate obține și ulei de moringa, utilizat gătit, alimente sau cosmetice.

Conform studiilor, Moringa Oleifera este un bun tonifiant, energizant și un leac împotriva anxietății. Conține 22% din doza zilnic recomandată de vitamina C, 41% din cea de potasiu, 61% din cea de magneziu, 71% din cea de fier, 125% din cea de calciu, 272% din cea de vitamina A. De asemenea, au fost identificați 92 de nutrienți, 46 antioxidanți, 36 de substanțe anti-inflamatorii, 18 aminoacizi și 9 aminoacizi esențiali.

Cei care apelează la tratamente naturiste folosesc diverse părți ale arborelui în prevenirea sau ca tratament adjuvant în anemie, dureri cauzate de inflamații, diabet, afecțiuni gastrice, infecții, tensiune arterială sau cancer. Până și resturile rămase în urma procesării pentru obținerea uleiului de Moringa sunt folosite ca fertilizator sau pentru purificarea apei.

Așa arată florile de Moringa
Așa arată florile de Moringa

Frunzele de Moringa sunt cele mai hrănitoare

Studiile efectuate până în acest moment indică faptul că frunzele sunt cele mai hrănitoare părți din Moringa. Există rezultate care indică o acțiune benefică împotriva radicalilor liberi din organism prin prezența antioxidanților beta caroten, beta sitosterol, quercerină sau kaempferol.

Fitosterolii din Moringa împiedică absorbția colesterolului la nivel intestinal, iar acidul clorogenic încetinește eliberarea glucozei în sânge, protejează retina și scade tensiunea arterială. Niazimicina, niazinina și niaziminina sunt compuși care influențează tensiunea arterială de asemenea, dar care, în doze mari, pot deveni toxici.

Au fost dovedite, de asemenea, efectele antibacteriene sau antivirale ale consumului de Moringa, în special în lupta cu virusul hepatitei B. De asemenea, celulele canceroase în cazul cancerului ovarian, de colon cervical sau pancreatic sunt reduse sau înmulțirea lor este încetinită.

Efecte adverse

Consumul excesiv de Moringa, în special în cazul persoanelor bolnave implică anumite riscuri, exact ca în cazul supradozelor de medicamente. Mai mult, anumite părți precum scoarța sau rădăcina de Moringa pot fi cu adevărat periculoase.

Câteva exemplare experimentare de Moringa Oleifera, la Buzău
Câteva exemplare experimentale de Moringa Oleifera, la Buzău

 

În cadrul studiului „Efectele frunzelor de Moringa Oleifera asupra parametrilor sanguini și a greutății șobolanilor de laborator”, efectuat în 2012, în cadrul Universității din Khartoum, Sudan, s-a dovedit că grupuri separate de animale folosite pentru teste au pierdut din greutate în timp ce altele s-au îngrășat semnificativ.

De asemenea, alte teste de laborator au indicat faptul că rădăcina sau cantitățile mari de frunze de Moringa au un puternic efect contraceptiv, cauzând chiar avort spontan. Mai grav, există studii care au demonstrat că dozele exagerate au produs mutații în organismul animalelor testate, cantitățile sigure fiind cele reduse.

Din acest motiv, oamenii de știință recomandă consumul moderat și, cel mai important, sfatul unui medic înainte de a urma o cură sau tratament cu Moringa.

Comentariile sunt închise.