Muschetarii vinului: dincolo de bătălia pe piaţă dintre companii
Joi, 29 octombrie, în restaurantul Concerto al hotelului Grand Continental din Bucureşti, a avut loc un eveniment unic. O întâlnire cu patru enologi de succes din România şi vinurile lor de suflet. O seară în care organizatorii (Private Wine şi ReVino.ro), împreună cu invitaţii lor, au încercat să răspundă la întrebarea “ce e dincolo de vin?” şi nu au găsit alt răspuns decât “oamenii care îl fac!”. “Am vrut să arătăm, cu ajutorul enologilor, că poţi fi în relaţii umane normale, chiar amicale, indiferent de bătălia pe piaţă dintre companii” ne-a declarat Mihai Nicolici, amfitrionul evenimentului.
Cei trei muschetari: prezentare de oameni şi vinuri
Vinul este cea mai bună expresie a locului de unde provine, dar el nu se face singur, îl fac oamenii. Joia trecută, în restaurantul Concerto Grand Continental a avut loc, aşa cum au declarat organizatorii, în exclusivitate pentru Super-Hrana.ro, o “prezentare de oameni şi vinuri”, o seară care a fost în primul rând despre oameni şi mai apoi despre vinuri. Cei patru enologi invitaţi, numiţi muschetari pentru o seară, sunt profesionişti veniţi din Franţa, Germania sau Italia, dar care lucrează de o bună bucată de vreme la crame din România. Aceşti enologi veniţi de pe alte tărâmuri au reuşit ca în România să asigure nu doar continuitatea tradiţiei, ci şi un curent de modernizare a lumii vinului. Aşa cum îi găsim în romanul lui Dumas, muschetarii sunt:
- Athos: Oliver Bauer (Crama Ştirbey/Crama Bauer)
- Porthos: Ghislain Moritz (Crama Avincis)
- Aramis: Laurent Pfeffer (Crama Corcova/Crama Catleya
- D’Artagnan: Marco Feltrin (Crama Petro Vaselo)
Tineri, energici, vizionari, “muschetarii vinului” au simţit potenţialul soiurilor autohtone, dar şi caracterul terroir-ului românesc şi au impus prin creaţiile lor o direcţie diferită în lumea vinului românesc. Pentru că vinurile rămân cartea lor de vizită, iată ce s-a degustat la eveniment:
- Spumant Crâmpoşie Selecţionată 2010 (Oliver Bauer/Crama Ştirbey)
- Crâmpoşie Selecţionată 2013 (Oliver Bauer/Crama Bauer)
- Fetească Regală + Pinot Gris 2013 (Ghislain Moritz/Crama Avincis)
- Maletine Chardonnay 2013 (Marco Feltrin/Crama Petro Vaselo)
- Orange Wine 2014 (Oliver Bauer/Crama Bauer)
- Pinot Noir 2011 (Laurent Pfeffer/Crama Corcova)
- Negru de Drăgăşani 2012 (Ghislain Moritz/Crama Avincis)
- Pinot Noir 2013 (Ghislain Moritz/Crama Avincis)
- Premium Roşu 2013 (Laurent Pfeffer/Crama Catleya)
- Cuvee Genius Loci 2011 (Oliver Bauer/Crama Ştirbey)
- PV Gran Cru 2013 (Marco Feltrin/Crama Petro Vaselo)
- Desert 2013 (Laurent Pfeffer/Crama Corcova)
- KOTYS spumant nedegorjat (Marco Feltrin/Crama Petrovaselo)
Atmosferă a fost întregită de un meniu sofisticat, asociat vinurilor, preparat în bucătăria de 5 stele a Hotelului Grand Continental şi de muzică live cu Monica Odagiu şi Vlad Nicolici.
O ciudată senzaţie de normalitate
Organizatorul evenimentului, Mihai Nicolici (proprietarul magazinului de vinuri Private Wine din Bucureşti), a declarat pentru Super-Hrana.ro: “A fost o seară a surprizelor, o prezentare cum nu prea au mai fost. De ce? Pentru că e greu, în România, să aduci într-o seară mai mult de un enolog împreună cu producătorul pentru care lucrează. Noi am adus patru. Pentru că este greu, în România, să aduci laolaltă şase producători, într-o seară în care să nu se vorbească în principal despre cramă ci despre oameni. Noi am făcut exact asta. Dar, fără discuţie, alegerea “oamenilor” a fost esenţială. Şi acum, la aproape o săptămână distanţă, cred că a fost cea mai bună soluţie. Aşadar, am vrut să arătăm, cu ajutorul enologilor, că poţi fi în relaţii umane normale, chiar amicale, indiferent de bătălia pe piaţă dintre companii. Am vrut să arătăm că poţi să te bucuri de vinul altui enolog şi să-i spui asta în public. Am vrut să verificăm dacă normalitatea e aşa cum ne imaginăm. Şi este. Apoi am vrut să arătăm că există oameni care deschid direcţii noi, care ne arată ce pot ei să facă şi vin cu idei moderne de schimbare a lumii vinului, într-o confrerie neasumată, dar la fel de puternică precum cea a muschetarilor.”
Cum au fost alese vinurile
“Pentru seara cu pricina le-am cerut enologilor să aducă vinuri care să-i reprezinte. Ei bine, e ca şi cum aş fi cerut unui părinte să vină cu copilul pe care-l iubeşte cel mai mult. Atunci le-am cerut să aducă vinurile care să arate publicului de ce sunt în stare şi către ce se îndreaptă. Asta a funcţionat şi am avut absolut de toate: vinuri consacrate, vinuri încă neetichetate, chiar neimbuteliate, dar şi vinuri din ani noi de recoltă, care au arătat exact de ce sunt în stare fiecare din cei patru” ne-a explicat Mihai Nicolici, care a mai adăugat: “a fost o seară prietenoasă într-un cadru ultra elegant, unde s-a glumit, s-a vorbit serios, s-a mâncat şi s-a ascultat muzică. Am auzit şi foarte multe lucruri interesante spuse de enologi. Au fost multe întrebări: care le sunt veniturile, dacă sunt căsătoriţi, cum fac anumite vinuri, de ce au totuşi cupaje în portofoliu dacă au declarat că nu fac aşa ceva… Dar poate întrebarea cea mai interesantă a fost: ‘De ce aţi venit să vinificaţi la noi?’ Răspunsul a fost unul pe măsură. Cu modestie, un francez (Laurent Pfeffer) a spus: ‘Pentru că în ţările noastre ar fi fost foarte greu să facem tot ceea ce am avut libertatea să facem în România!’. Mulţumim domnilor, pentru o seară minunată, pentru vinuri speciale şi, mai ales, pentru că ne-aţi arătat cum e normalitatea. Ştiam, dar am cam uitat!”