-

Apelul unei pensionare către producători: Reduceți prețurile ca să putem să cumpăra de la voi!

La producător, prețul căpșunilor este mai mic - între 10 și 20 de lei pe kilogram (foto: facebook.com/Căpșuni Petid)

Legumele și fructele românești și-au făcut apariția în piețe, însă prețurile sunt prea mari pentru posibilitățile de cumpărare ale celor mai mulți români. Cei cu venituri mici pot doar să admire la acest moment roșiile sau căpșunile românești și să spere că acestea se vor mai ieftini, iar până atunci, se mulțumesc fie cu cantități mai mici, numai de gust, fie cu produsele din import, la prețuri mai accesibile.

Pe un grup de legumicultori a fost postat un apel al unei pensionare ce nu beneficiază de pensie specială. Prin intermediul nepotului ei, ea a lansat un apel către producătorii români să mai lase la preț pentru ca și cei cu venituri mici să se poată bucura de gustul căpșunilor timpurii.

”Astăzi, în drum spre piață, am intrat într-un supermarket. Erau căpșune foarte frumoase, cu 9,99 lei kg. Mi-am spus NU și am plecat în piață, să ajut fermierii români! În piață, aceleași căpșune cu 25-30 de lei! Voi ce ați fi făcut?! Eu m-am întors la supermarket și cu 30 de lei, mi-am cumpărat 3 kg! M-am liniștit spunându-mi că nici pe mine nu mă ajută nimeni, dar nici nu jecmănesc pe nimeni! Așa că, DRAGI FERMIERI ROMÂNI, marfa voastră poate reușiți s-o exportați, sau reduceți prețul. Doamne ferește, să nu ajungeți din lăcomie, să stați cu marfa pe tarabe, până nu mai aveți ce face cu ea!” este mesajul pensionarei.

Postarea  stârnit un val de reacții din partea fermierilor de pe grupul de Facebook. Aceștia au reclamat că prețurile exagerate nu sunt practicate de producători, ci de samsarii care preiau marfa din ferme și o pun în vânzare în piețe. ”Unde ați văzut prețul 25 de lei kg acolo sunt bișnițari. Țăranii sunt la câmp că au treabă să muncească, nu să facă bani. Încă nu ați înțeles că în piete 80 % sunt bișnițari. De acolo și diferența de preț”, a scris un fermier.